Acordem nous permisos vinculats als drets sexuals i reproductius de les treballadores i treballadors de la Generalitat

PERMÍS PER DOL GESTACIONAL

Actualment, la Seguretat Social regula un permís per mort perinatal si el fetus té 180 dies, a partir de la setmana 22 de l’embaràs, coincidint amb el 6è mes d’embaràs, però totes les pèrdues gestacionals prèvies a aquest període de 180 dies no estan cobertes per cap permís.

L’impacte emocional que suposa la pèrdua d’un fill o filla durant la gestació no es superarà amb un permís d’uns dies, però sí que és cert que pot ajudar a acompanyar  les dones i les seves parelles en aquest dol gestacional i afrontar millor el procés de recuperació.

La UGT creiem que s’han d’impulsar les modificacions legislatives que calguin perquè aquest permís esdevinguin dret laboral que protegeixi les dones i les seves parelles davant d’una pèrdua gestacional abans del 6è mes d’embaràs. Mentre es discuteixen les diverses iniciatives parlamentàries, avui la UGT hem acordat dins del marc de la negociació col·lectiva el permís per dol gestacional en els següents termes:

En el supòsit de pèrdua gestacional entre la setmana 6 i el dia 179 de la gestació, la persona gestant i l’altra persona progenitora, o un familiar dins del segon grau de consanguinitat o afinitat de la persona gestant, disposaran d’un permís de 3 dies hàbils, a continuació del fet causant o de l’alta mèdica en cas que hi hagi hospitalització.

FLEXIBILITAT HORÀRIA RECUPERABLE PER MENSTRUACIÓ O CLIMATERI

Mentre no hi hagi una modificació legislativa que protegeixi aquest dret laboral, la UGT valorem positivament qualsevol mesura que avanci, a través de la negociació col·lectiva, en l’àmbit de la conciliació de la vida familiar i laboral del conjunt de treballadores i treballadors i avui hem acordat la següent mesura:

En el supòsit de menstruació o climateri amb afectació a la salut i el benestar, les persones afectades podran absentar-se durant un màxim de 8 hores mensuals, excepte els col·lectius amb torns de treball més amplis que disposaran del nombre d’hores equivalent a la duració de la seva jornada i justificar aquesta absència mitjançant una declaració responsable.

La recuperació d’aquestes hores es farà en el termini de 4 mesos en fraccions mínimes de 30 minuts i en condicions d’homogeneïtat, sense perjudici d’un acord entre la persona treballadora i l’Administració.

L’entrada en vigor d’aquestes mesures està prevista per d’aquí a poques setmanes, un cop hagin estat aprovades per Acord de Govern.

VALORACIÓ UGT

Com dèiem, valorem de forma positiva l’Acord assolit avui que recull aquestes noves mesures que incideixen directament a millorar la vida laboral i familiar de les treballadores i treballadors públics, però la ​UGT considerem que no són suficients i hem demanat que es convoqui el Grup de Conciliació i Flexibilitat Horària, dependent de la MEPAGC, per seguir avançant en d’altres mesures, igual d’urgents, com són la implementació de la jornada de 35 hores setmanals, la creació d’una borsa d’hores destinades a la conciliació equivalent al 5% de la jornada anual o la recuperació del 1/3 de jornada el 1r any de vida del nadó amb el 100% de retribucions, els 3 dies d’AP i 23 de vacances, pendents de restitució des de l’any 2012.

Salut,

UGTPRESONS

Barcelona, 6 d’octubre de 2022

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca