Presentació nou equip directiu

UGTPRESONS vam assistir ahir per la tarda a la presentació del nou equip directiu, encapçalat per la Sra. Raquel Sistaré, directora de serveis del Departament de Justícia, el Sr. Amand Calderò, secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima i la senyora Paula Montero, directora general d’Afers Penitenciaris.

UGTPRESONS hem trobat a faltar la presència de la nova consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i del secretari general de Justícia, Drets i Memòria, Jordi Martinoy, com a màxims responsables del departament. Ens ha semblat una manca de respecte al nostre col·lectiu i una mostra de la poca sensibilitat amb què afronten el que ha de ser una nova etapa a les presons catalanes. Esperem que només sigui un error de càlcul.  

UGTPRESONS donem la benvinguda al nou equip directiu, càrrecs molts dels quals ja són vells coneguts i els desitgem molts encerts en aquesta nova etapa. No hem desaprofitat, però l’oportunitat de plantejar el que creiem són punts cabdals que s’han d’afrontar amb immediatesa, alguns dels quals han avançat molt en els tràmits necessaris, però en els que cal continuar treballant amb fermesa i d’altres que cal iniciar al més aviat possible.

La nostra Jubilació Anticipada, que ja està en la fase d’aprovació en l’àmbit estatal, no obstant cal fer els contactes necessaris per agilitzar aquest tràmit. És un tema importantíssim que cal seguir acuradament i que s’ha de tancar més aviat que tard, la plantilla es troba cada dia que passa més envellida i el sistema penitenciari català no podrà suportar aquesta progressió massa més enllà sense solució.

Cal que es destini ja en els nous pressupostos una partida pressupostària destinada a la nostra Jubilació Anticipada. No pot passar que es produeixi l’aprovació i no tinguem els diners per gestionar-la.

Consideració com Agents de l’Autoritat, que com hem repetit en diverses ocasions ha de ser una de les eines indispensables per lluitar contra l’augment de les agressions i de la conflictivitat a les presons. UGTPRESONS som coneixedors que el govern estatal presentarà al congreso de los diputados una modificació legislativa per tal de reconèixer els professionals penitenciaris com a agents de l’autoritat i, per tant, aquesta iniciativa requerirà el suport per part grups parlamentaris presents al congreso de los diputados entre els quals està ERC, partit al qual pertanyen els actuals responsables del departament de justícia. És per aquest motiu que a la reunió d’avui els reclamem que en el moment que això succeeixi contactin amb el grup d’ERC a Madrid perquè recolzin aquesta iniciativa del govern estatal.

Redimensionament de la plantilla. Ja fa mesos que des del departament ens van manifestar que s’estava treballant en un document on es plasmi la dotació necessària per treballar en les condicions de seguretat i per oferir un servei públic de qualitat als nostres centres penitenciaris. UGTPRESONS fa mesos, si no anys, que reclama un increment net de plantilla que calculem en uns 500 efectius i que ha de ser també un tema prioritari a molt curt termini.

No hi ha dubte que aquests tres elements, jubilació anticipada, consideració d’agents de l’autoritat i augment en la dotació de treballadors, han de ser i són el motiu pel qual s’està produint l’alarmant augment d’agressions a funcionaris al nostre col·lectiu i ha de ser, per tant, al mateix temps, la clau en la solució d’aquesta xacra insostenible si continuem sense posar-hi remei.

El redimensionament de la plantilla està íntimament lligat a nous processos selectius. No podem aturar-nos en la resolució dels actuals processos en marxa que sortosament acabaran amb bona part de la inestabilitat laboral dels nostres interins. S’ha de garantir que a partir d’ara tindrem processos selectius ordinaris i concursos de trasllats periòdicament, igual com es fa a la resta de l’estat.

No podem oblidar la necessitat de negociar un Nou acord de condicions laborals. Cal actualitzar les nostres condicions laborals regulades i prorrogades des de fa més de 10 anys, i garantir entre d’altres, la carrera professional horitzontal i vertical i la mobilitat de tots els professionals penitenciaris. S’ha de continuar amb la promoció de nivells aturada i a la que molts professionals no van poder optar.

UGTPRESONS també hem situat la necessitat que el teletreball sigui una eina que es faci servir en determinats col·lectius de l’àmbit penitenciari i volem una negociació immediata al respecte, com també hem demanat que el departament de justícia se signifiqui clarament en relació a les 35 hores setmanals que a partir d’ara haurien de començar a treballar tots els professionals penitenciaris.

L’Administració ens ha informat de com està el calendari quan a l’obertura dels nous equipaments penitenciaris i ens han assegurat que es mantenen les dates previstes tant pel Centre Obert de Barcelona l’any 2025 i com pel Centre de Dones el 2027. Continuen igualment amb el possible traspàs del mòdul de dones del C.P. Brians 1 al C.P. Lledoners. Han fet esment de la promoció interna del C al B, on si bé admeten que són poques places, asseguren que faran el possible perquè a les properes ofertes públiques se’n contemplin un número superior.

UGTPRESONS ens emportem a priori una bona sensació de la reunió. L’administració ha estat molt receptiva a tot el que hem exposat, s’ha compromès a treballar-hi, i han manifestat la seva voluntat de continuar en la línia que s’estava seguint i que no hi hagi canvis substancials tampoc a l’equip de treball que hi ha ara per ara.

Tot i les bones sensacions, estarem a l’expectativa fins que no veiem que les bones paraules i voluntat demostrada es tradueixin en avenços i millores concretes en els temes que hem posat sobre la taula, cabdals pel nostre col·lectiu, més encara amb la mostra inicial de manca de presència dels màxims responsables del departament.

Salut!

UGTPRESONS

Barcelona, 16 de novembre de 2022

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca