Reunió Grup de Treball

INFORMACIÓ PROCESSOS EN CURS (SELECCIÓ I CONCURSOS)

Respecte als processos d’estabilització, ahir es va publicar el resultat de la prova de català/castellà, la llista definitiva i la proposta de nomenament del concurs de mèrits, que farà que centenars de companys i companyes interins i interines tant de tècnics especialistes, com dels diferents cossos de rehabilitació, siguin funcionaris de carrera.

La publicació d’aspirants que han d’anar a l’acte públic i la llista de places a escollir serà el 2 de desembre i el corresponent acte públic entre el 7 i el 17 de desembre distribuïts per cossos i categories.

La publicació i nomenament al DOGC està prevista pel 20 de desembre.

Respecte de la convocatòria del procés de concurs-oposició de l’àmbit d’execució penal derivat de la Llei d’estabilització, UGTPRESONS pot confirmar que la publicació serà durant la setmana del 12 de desembre.

L’Administració ens informa de la previsió dels altres processos i concursos:

  • Diplomats concurs oposició, 4t trimestre de 2023.
  • Concurs específic adm/serveis (subdirectores) publicació de les places durant l’any 2023.
  • Concurs específic cusi/caf/riet, previsió que finalitzi el 2n trimestre de 2023. UGTPRESONS hem tornat a demanar quan ha de publicar el Departament la llista definitiva, el temari i una guia d’estudi, tal com es va fer amb el concurs de caps de servei JU014, i que caldrà donar un termini considerable als participants per poder preparar les proves. L’administració diu que encara no ens poden informar de cap previsió al respecte.
  • Concurs específic de comandaments de tractament (Caps de programa i Coordinadors d’equip), el 3r trimestre de 2023.
  • Concurs específic crimo/cue, 4t trimestre de 2023.
  • Concurs general execució penal, quan finalitzin el concurs oposició pels diferents cossos del procés d’estabilització.
  • Concurs de promoció interna, del que no donen cap previsió.

UGTPRESONS hem volgut incidir en el fet que al Decret Llei 14/2022 de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat, que es va publicar al DOGC el passat 9 de novembre, va recollir la nostra demanda que les vacants que es vagin generant siguin ocupades directament per personal de carrera, incloent-hi a les convocatòries de les proves selectives un nombre de places addicionals per cobrir futures vacants, i que podria ser també aplicable als processos selectius en curs en data d’entrada en vigor del Decret Llei, com en el cas de la JU030.

En aquest sentit, UGTPRESONS ja ens vam adreçar al secretari general de Justícia demanant que al procés de la JU030 s’emetés una resolució per incloure aquest nombre addicional de places, amb idèntic nombre de places al d’aspirants que van superar el curs selectiu i no van aconseguir un lloc definitiu (13 places).

L’Administració ens confirma que efectivament existeix aquesta possibilitat i que això s’ha de dur a terme en el moment que hi hagi una oferta pública amb la corresponent taxa de reposició que fixi els llocs que s’han de restar si s’aplica aquesta possibilitat, però que de totes maneres depèn en tot cas del departament. UGTPRESONS manifestem que en cap cas el Decret implica que s’hagi de dur a terme en futurs processos, sinó que ja seria d’aplicació en els actuals, i hem reiterat la nostra exigència que s’apliqui ja aquesta possibilitat respecte a les 13 persones que van superar el curs selectiu de la JU030 sense aconseguir lloc definitiu, i llavors si, restar aquestes places en futurs processos que es puguin convocar.

JUBILACIÓ ANTICIPADA

Ens informen que la mateixa consellera ha donat prioritat a gestionar la nostra Jubilació Anticipada com més aviat millor i que s’han iniciat contactes amb la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social al respecte.

En aquest sentit, ens comuniquen que el Ministerio ha establert un nou procediment mitjançant un nou aplicatiu per gestionar la jubilació anticipada i que estan a l’espera de la resposta a la petició emesa per enviar la documentació que es requereixi al respecte. S’ha de tenir en compte que a banda de l’extens document tècnic que es va elaborar, s’hauran de presentar documents addicionals.

Quan a l’esmena al Proyecto de Ley de medidas de eficiencia procesal del servicio público de Justicia, presentada pel Grup Parlamentari d’ERC al Congrés dels Diputats, de la que UGTPRESONS ja us vam informar puntualment dimarts passat, ens confirmen que quan parla de “l’edat de jubilació als membres del cos de funcionaris de presons de Catalunya” (sic) s’ha d’entendre en els termes que reflecteix l’acord de jubilació Anticipada signat el desembre de 2021, que havia d’incloure els treballadors de l’àmbit d’interior, rehabilitació i oficines.

Recordem que a l’Acord assolit es parla de cossos penitenciaris i que diu també que per aconseguir-la: “El Departament de Justícia aportarà l’estudi realitzat en el si del Grup de Treball a la secretaria del Estado de la Seguridad Social per tal que l’anàlisi objectiva de cadascun dels factors estudiats pugui servir de base per al reconeixement de la jubilació anticipada”. Aquesta anàlisi es va fer dels tres col·lectius que conformen els cossos penitenciaris. 

TRACTAMENT DE LA RESERVA EN SITUACIÓ DE SEGONA ACTIVITAT

L’Administració ens vol informar d’un fet que afecta la reserva de les places en Segona Activitat. És un tema merament formal que s’ha detectat amb els processos d’estabilització pel fet que es volen alliberar el màxim nombre de places per poder-les oferir als diferents processos i concursos i s’han trobat que hi havia un nombre excessiu de llocs de treball reservats per segones activitats.

Segons el Decret 365/2001, de 24 de desembre, pel qual es regula la segona activitat en els cossos penitenciaris, les causes per les quals es pot passar a ocupar llocs de segona activitat són 2, a l’haver complert els 57 anys amb uns anys de servei complerts i un altre segons dictamen mèdic.

Segons el decret només en els casos de passar a ocupar una plaça en segona activitat segons dictamen mèdic, es tindrà una reserva de la plaça per un període no superior als 2 anys.

Sembla ser, però que aquestes reserves de plaça es generen automàticament al programa informàtic de gestió en ambdós casos i, per tant, procediran a solucionar l’error informàtic i les places en segona activitat per edat ja no apareixeran amb reserva de plaça.

CONCURS DE COMANDAMENTS JUS014. SISTEMA DE SUBSTITUCIONS I VACANTS

Com UGTPRESONS ja us vam informar i sempre hem defensat, a la reunió del grup de treball de 7 d’abril de 2022 es va acordar que en la valoració de l’ocupació dels llocs de treball de comandament o singulars es donés preferència a les persones que haguessin participat i superat el procés JUS/014/2019 (1a i 2a fase) sense obtenir plaça (si van sol·licitar entre les seves preferències llocs igual al convocat).

L’administració va voler limitar aquest sistema incomprensiblement fins al 31/12/2022. UGTPRESONS ja vam demanar i així ho hem reiterat, que volíem que aquest termini s’allargui fins que s’esgoti la llista de comandaments que van superar el procés sense aconseguir plaça. Més encara quan estem en un moment en el qual s’aproven decrets que pretenen que s’ampliïn places perquè funcionaris que aproven i no aconsegueixen plaça puguin optar a ocupar les futures vacants com a funcionaris de carrera.

L’Administració no vol de cap manera ampliar el termini, no sabem per quin motiu, incomprensiblement quan, en canvi, ens informa que a les futures convocatòries de concursos específics volen funcionar d’aquesta manera i utilitzar les llistes per a cobrir les vacants i substitucions que es generin durant 1 any.

UGTPRESONS hem insistit que encara té menys sentit si el que pretenen és fer-ho així i demanem que s’allargui el termini fins a la convocatòria del proper concurs, i que el període tampoc entenem que hagi de ser d’un any i no fins al següent concurs, però tampoc han volgut acceptar-ho.

No hem volgut acabar sense insistir que la nostra demanda és que aquest sistema operi a tots els concursos de comandaments futurs, i els llistats segons el rànquing que resultin de la seva resolució també actuïn com a borsa per a cobrir vacants i substitucions, i no només durant  any.

BORSA D’INTERINS

UGTPRESONS hem demanat unificar en un únic llistat de borsa les actuals 3 o 4 borses amb les que s’està treballant. L’administració pren nota i ens emplacem a una reunió de comissió de seguiment per abordar aquest tema.

L’administració també ens informa de que una vegada finalitzats tots els processos d’estabilització es negociarà les condicions per al que serà la nova borsa d’interins. UGTPRESONS els hi recordem que no s’ha de negociar cap borsa nova perquè ja existeix un acord de borsa vigent, i que en tot cas el que s’ha d’aplicar és el decret que permet incorporar al llistat de borsa a les persones que participin en processos i els superin sense guanyar plaça definitiva, per darrera, i això és una línia vermella per a UGTPRESONS,  dels interins que ja formin part de la borsa.

TEMES QUE S’ESTAN ANALITZANT

  • Possibilitat de compactar les reduccions de jornada per cicles, tal com ho pot fer el cos de Mossos d’Esquadra. L’Administració al·lega que cada cos té les seves peculiaritats i que han d’estudiar la viabilitat d’aplicar aquesta mesura ara per ara al nostre cos.
  • Política de protecció de dades del personal penitenciari i adscrit als centres penitenciaris d’altres departaments. Arran de les llistes publicades als darrers concursos amb noms i cognoms i una xifra del DNI, han fet consulta al ganivet jurídic, el qual ha confirmat que aquest procediment és acord a la normativa de protecció de dades. Expliquen que això ve fixat en gran manera per motiu de transparència en els concursos per concurrència competitiva.

Això no obstant, estan estudiant la possibilitat de garantir la transparència dels processos utilitzant altres dades com ara el NIP. Ens n’informaran quan en tinguin resposta.

Abans de finalitzar la reunió ens han informat de les dades actuals quan a les baixes que hi ha als diferents col·lectius i la cobertura d’aquestes.

A interior tenim un total de 413 baixes (12,75%) de les quals s’han cobert 230 (55%).

A tractament tenim un total de 67 baixes (8,87%) de les quals s’han cobert 19 (29%).

A oficines tenim un total de 47 baixes (10,78%) de les quals s’han cobert 8 (11%).

Salut!

UGTPRESONS

Barcelona, 1 de desembre de 2022

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca