UGTRESONS únic sindicat a la Comissió de Justícia ahir al Parlament

UGTPRESONS vam assistir ahir, com a únic sindicat de presons, a la comissió de Justícia al Parlament de Catalunya en el que ha estat la primera compareixença de la nova consellera, Gemma Ubasart, al capdavant del departament de justícia, i a la que també han assistit el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó i la directora general d’Afers Penitenciaris, Paula Montero.

La consellera a la presentació de les grans línies estratègiques i les actuacions concretes més importants a executar en el que queda de legislatura, ja va apuntar que és coneixedora que les presons estan tensionades i cal treballar per millorar les condicions de treball dels funcionaris de presons en el que ha marcat com un objectiu urgent (sic).

Entre aquestes condicions per a garantir la seguretat en la feina dels treballadors i treballadores, va destacar que estan treballant en el redimensionament de les plantilles, en una aposta ferma per la jubilació anticipada dels cossos penitenciaris i avançar en la negociació amb el Gobierno (sic) per aconseguir-la i en mecanismes de promoció interna i la carrera professional. També va mencionar diverses línies d’actuació com ara la problemàtica existent en casos de salut mental, la millora dels Dert i la intervenció integral pels interns quant al Tractament.  

Quan a la intervenció dels portaveusdels diferents grups parlamentaris amb els quals UGTPRESONS ha mantingut contactes els darrers mesos, tots van interpel·lar la consellera amb les principals demandes que els vam traslladar que afecten el sistema penitenciari català i davant les que la consellera s’ha pronunciat en els següents termes:

NOUS CENTRES PENITENCIARIS:

  • El nou Centre Obert de Tarragona es podrà posar en funcionament al mes de febrer de 2023.
  • S’han iniciat les obres del nou centre obert de Zona Franca amb la previsió que entri en funcionament l’any 2025.
  • Està amb tràmits avançats la futura construcció del Centre de Dones de Zona Franca, revist per l’any 2027, que permetrà el tancament de la presó de Wad Rass.
  • Està pressupostada la remodelació integral de la presó de Ponent, però que això no tanca la possibilitat que hi hagi sobre la taula altres opcions si la viabilitat pressupostària ho permet.
  • Finalitzaran ben aviat les obres de cobertes i sanejament del centre de Quatre Camins.

JUBILACIÓ ANTICIPADA: És un tema prioritari que estan abordant amb una doble via de treball: 

  • Conjuntament amb el grup parlamentari d’ERC al Congrés de Diputats s’ha entrat una esmena a la Llei d’eficàcia processal demanant la inclusió del col·lectiu de funcionaris penitenciaris de Catalunya en els col·lectius que justifiquen una jubilació anticipada, per tant, per la via de la negociació, tal com van aconseguir-ho el cos de mossos d’esquadra. En aquest sentit, el secretari d’Estat ja té coneixement que aquesta és una qüestió molt important.
  • Però en paral·lel també mantenen converses amb el Ministeri de Seguretat Social, on entraran “la carpeta” corresponent, ja que hi ha un nou procediment formalitzat al Ministeri per aquells col·lectius que sol·liciten aquesta jubilació anticipada i s’està preparant la documentació per obrir aquesta via formal. 

MANCA DE RECURSOS HUMANS: Estan treballant en una proposta de redimensionament de les plantilles, admetent que cal ampliar-les per poder oferir un tractament integral a les presons en tots els àmbits. Va puntualitzar la consellera que serà ben aviat i que articularan amb Funció Pública i Economia la manera de fer-ho.

DRONS: És un tema generalitzat que s’està donant en el context europeu, sobre el que hi ha diversos programes pilots.

En el cas concret de Catalunya s’ha iniciat en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, que són els encarregats de la seguretat exterior dels centres penitenciaris, un pilot amb un sistema de detecció de drons als centres de Quatre Camins i Joves, on des de la seva instauració no hi ha hagut cap cas nou d’intrusió de drons.  El pròxim mes de gener testaran un altre sistema de detecció i control pels centres de Brians 1 i Brians 2.

Amb posterioritat a la compareixença UGTPRESONS vam mantenir una trobada amb la consellera i amb el nou secretari general de Justícia en la qual vam traslladar també les que són les nostres prioritats i que semblen coincidir amb les seves, començant per la nostra jubilació anticipada i un redimensionament de les àrees d’interior, rehabilitació i oficines.

UGTPRESONS li vam dir que com a sindicat majoritari a l’àmbit penitenciari que som, exercirem un control exhaustiu de l’activitat que facin i serem ferms a l’hora d’exigir millores en les condicions laborals dels professionals penitenciaris.

UGTPRESONS però continuarem mantenint els contactes amb els actors i institucions necessàries per assolir les justes reivindicacions dels professionals penitenciaris.

Salut!

UGTPRESONS

Barcelona, 2 de desembre de 2022

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca