Any nou … però tot segueix igual

Avui hem tingut un matí complicat al Centre Penitenciari. D’una banda, el DERT ha estat un cop més protagonista d´un codi vermell. Un incendi protagonitzat per un intern en protocol de PPS moderat i que gràcies a la professionalitat del funcionariat assignat no ha anat a més. S’ha pogut extreure l’intern i s’ha controlat l’incident restablint la seguretat i el normal funcionament del departament. Tot i això, hem de lamentar que dos funcionaris han requerit assistència mèdica. Des d’UGTPRESONS els hi desitgem una ràpida recuperació.

D’altra banda, al voltant de les  9 del matí s’ha activat un codi 4 al MR3 que s’ha aconseguit reconduir després a codi 2. L’incident s’ha produït arran d´una baralla multitudinària originada per l’agressió d’un intern a un altre, motivada sembla ser per assumptes relacionats amb droga al mòdul, a la que tot seguit  s’han sumat altres interns. Aquesta circumstància ha fet  necessari que s’activés el codi 4 per por a un  aldarull descontrolat i generalitzat del mòdul. Una vegada més, l’expertesa i la professionalitat de tota plantilla implicada  ha aconseguit restablir l´ordre i que es pogués aïllar els 6 implicats, que han estat traslladats al MR5.

A conseqüència dels fets, el personal intervinent ha patit alguna esgarrapada i empentes, sense requerir assistència mèdica externa.

La secció sindical d’UGTPRESONS a Quatre Camins no ens cansarem de demanar reforçament de personal en els mòduls més conflictius; ara per ara el mòdul 3 n’és un exemple. Aquest mòdul, tot i estar més reforçat de personal a l’inici del servei que la resta, acaba patint mancances pel fet que s’utilitza  la seva dotació de personal per fer relleus o reforçar altres dependències, amb la qual cosa aquest reforç queda del tot desvirtuat.

El Mr 3 té més de 170 interns, amb perfil força complicat, amb interns joves –molts dels quals sense arrelament a l’Estat- agressius i sense expectatives futures, que es relacionen amb interns més veterans que intenten controlar el tràfic d’estupefaents al centre.

Un altre focus de conflictivitat i d´incidents constants és el DERT. Amb un perfil d´interns de gestió diària complexa i difícil, i on els companys/es  han de fer front constantment a aldarulls, incendis i intents de suïcidi . Tot plegat, complica i fa molt difícil una correcta intervenció i gestió del departament per part de la plantilla, que també pateix mancances de personal. Plantilla que està esgotada i al límit, amb un 40% d´interns en PPS, alguns dels quals estan sota videovigilància permanent  – cosa que complica poder fer aïllaments provisionals monitorats per CCTV. Els trasllats a altres CP es dilaten massa en el temps, i quan es fan és “per un canvi de cromos”.

El DERT necessita oxigenar-se, recobrar una “falsa normalitat” – perquè en un DERT mai es té-; alleugerir el volum d´interns conflictius i repartir càrregues de treball amb altres centres. Tanmateix, la situació del Departament Especial no és gaire diferent, i això no és bo per ningú.

UGTPRESONS instem la Direcció General i la Conselleria a fer polítiques de redistribució d’interns; que defensi els drets, la vàlua personal i la professional de tots els seus funcionaris i les seves funcionàries, i que es lluiti per tal que se’ns reconegui com a agents d’autoritat.

Patim des de fa anys una manca de respecte vers els professionals que treballem a presons ¡¡I AIXÒ NO HO TOLERAREM!! 

El perfil de l´actual població reclusa dels nostres centres ha canviat moltíssim i es necessiten polítiques noves i programes d’intervenció renovats que s´adeqüin a la realitat penitenciària que estem afrontant.

Des d’UGTPRESONS demanem que es prenguin mesures correctores i desitgem que els companys que han patit alguna vexació o maltracta es recuperin ràpidament.

Salut!

Secció sindical d’UGTPRESONS al C.P. Quatre Camins

La Roca del Vallès, 26 de gener de 2023

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca