Escrit Secretari de Mesures Penals: Demanem el cessament immediat de la Subdirectora de Tractament del CP Joves

Sr. Amand Calderó Montfort
Secretaria de Mesures Penals i Atenció a la Víctima
Carrer Foc, 57, 08038 Barcelona

Benvolgut,

Ens adrecem a vostè, com a sindicat majoritari als Centres Penitenciaris, per manifestar-li la nostra preocupació envers la situació que es viu fa mesos al Centre Penitenciari de Joves. La UGT està rebent moltes queixes, amb dades objectives i demostrades, per una part important de l’equip de tractament, respecte de l’assetjament laboral i el maltractament constant que reben per part de la Subdirectora de tractament del centre.

A continuació en detallem algunes de resumides, que la UGT ha pogut contrastar:

 • Realitza habitualment comentaris ofensius, de manca de respecte i desacreditació professional, tant en privat com en públic, així com crítiques contínues a la direcció del centre de la majoria de professionals de tractament. Són crítiques subjectives i esbiaixades, farcides de mentides i manipulades.
 • Genera malentesos i enfrontaments entre membres dels equips multidisciplinaris. Interfereix en la seva intervenció, assenyalant-los com a responsables de possibles resolucions desfavorables de permís, posant en risc la seva integritat física.
 • No accepta propostes que s’allunyin de la seva forma de pensar i manifesta un clar menyspreu (amb paraules grolleres) vers el punt de vista d’altres professionals. A més considera que cridar és la solució perquè se segueixin les seves indicacions.
 • Va comunicar, orgullosament, que per fer l’avaluació del complement de productivitat només tindria en compte l’excés d’hores de feina (que el professional es quedés treballant fora del seu horari establert) així com l’excés de tasques (que el professional estigués assumint tasques d’altres professionals de baixa) allunyant-se dels criteris establerts per l’avaluació d’aquest complement. Es va negar a valorar a més de 5 professionals adduint que eren uns incompetents, que sempre posaven traves i discutien les seves directrius. Per ordre del director se la va obligar a complir amb la seva obligació de valoració, amb els criteris objectius, i impedir que els valores per sota dels 18 punts.
 • Ha sol·licitat a les educadores socials que ajudin als professionals de servei interior, en la revisió de cel·les i a mantenir els espais nets, allunyant-se de les seves tasques tècniques com a professionals d’equip multidisciplinaris.

També s’han pogut contrastar altres temes que ben segur, influeixen en l’estrès constant de les persones treballadores de Tractament i, subsidiàriament al nivell de conflictivitat del centre de joves. Un detall d’aquestes altres situacions és:

 • Pressió vers els professionals dels equips multidisciplinaris amb relació a possibles propostes d’aplicació de règim tancat quan el seu estudi no ve derivat de l’equip directiu.
 • Realització de reunions amb els equips multidisciplinaris, amb posterioritat a la Junta de Tractament (en endavant JT), per imposar el seu criteri, menyspreant les decisions preses dels equips i intentant manipular les seves votacions en properes REMS.
 • En les JT on es valoren permisos ordinaris, dóna la indicació que siguin els tècnics dels equips els qui vagin a la JT i emetin el seu vot, anul·lant l’opinió i votació dels psicòlegs i juristes, vocals reals de l’òrgan col·legiat (el seu vot queda substituït pel dels tècnics de l’equip), afegint vots de membres que no formen part de l’òrgan col·legiat (com els educadors), manipulant així els acords adoptats en JT que haurien de ser invalidats.
 • No es rep la informació necessària per gestionar els casos: no es reben comunicats de fets, ni resolucions de permisos, ni de progressions o regressions de grau, havent de consultar contínuament el SIPC, perdent informació com la derivada del JVP.
 • Desconeixement per part de la Subdirectora de reglaments i circulars que deriven en decisions i gestions no ajustades a dret (no es gestionen els permisos de forma adequada).
 • Desconeixement d’objectius i continguts dels programes de tractament i de les escales específiques, desvirtuant el treball realitzat pels professionals de rehabilitació i dificultant un abordatge adequat dels casos.
 • Manté de forma continuada el mantra que «al CP JOVES es treballa així», mostrant-se impermeable a noves propostes i criteris i negant en moltes ocasions, les indicacions de SMPRAV, manifestant que únicament ella, que està allà,  sap com s’han de fer les coses.
 • Menysprea públicament les indicacions de la SMPRAV amb relació al procediment establert per la realització de propostes de permís i en altres qüestions.
 • Realitza acords amb els interns, de forma unilateral, avançant el possible sobreseïment d’expedients disciplinaris, sense el coneixement de la comissió disciplinària.
 • Mostra una clara filia vers certs interns referint-s’hi com “el meu pollet” o el “meu nen” allunyant-se de la imparcialitat professional.
 • Es mostra contrària al fet que els professionals a càrrec seu assisteixin a jornades i formacions, manifestant que la seva presència és necessària al centre, traient valor a la necessitat de realització d’aquestes per a la millora de la tasca professional.  Segons ella mateixa informa, està fent un escrit de queixa a SMPRAV en aquest sentit.
 •  Impossibilita l’assistència dels mestres a les reunions d’equips multidisciplinaris atesa la seva realització en horari lectiu.
 • Exigeix als equips multidisciplinaris la impossibilitat d’aplicació de certes modalitats de vida (art.93 i 100.2 del RP) argumentant dificultats d’infraestructura, allunyant-se de criteris tècnics a tenir en compte per valorar l’aplicació o no d’aquestes modalitats de vida.
 • Demora en la resposta a demandes sol·licitades, dificultant la gestió d’altres professionals.
 • Com a directriu principal per la realització del PIT dels interns estableix la realització dels programes de tractament abans del compliment de la primera 1/4 part, malgrat molts interns no coneixen l’idioma. En aquests casos, la indicació és la mateixa, assumint que no podran assolir cap mena de contingut (només per cobrir l’expedient i justificar la proposta de permís) desatenent la manca d’abordatge de les necessitats a treballar per manca de comprensió de l’idioma. No proposa alternatives ni prioritza l’aprenentatge de la llengua.
 • El desconeixement per part de la Subdirectora de reglaments i circulars té una gran transcendència en els professionals de rehabilitació, atès que fomenta mals hàbits i males pràctiques no ajustades al dret.
 • Davant conductes d’inadaptació a la normativa per part dels interns, mostra el seu suport amb la imposició de mesures cautelars que prohibeixen la sortida de mòdul dels interns, impossibilitant l’accés o continuïtat dels programes de tractament així com la seva assistència a l’escola. Nega aquest dret als interns malgrat la conducta inadaptada, no tingui absolutament res a veure amb l’activitat a la qual s’impedeix l’assistència.
 • Prohibeix la baixa dels interns dels programes de tractament per manques injustificades d’assistència i fomenta valoracions favorables en els programes malgrat la impossibilitat d’haver assolit correctament els continguts. Visualitza els permisos com un dret dels interns (tot i que no apareix així reflectit en el RP) i així ho transmet als equips, exercint pressió davant possibles acords desfavorables de permís desatenent qualsevol mena de criteri tècnic aportat pels equips multidisciplinaris.
 • Obligació de realització, a diversos professionals de Tractament, de WhatsApp i videoconferències dels interns, amb les següents conseqüències:
  • Temes de seguretat, ja que la persona responsable ha de controlar que qui es connecta a l’altre costat de la línia estigui autoritzat, enfrontar-se amb l’intern si no compleix la normativa. Si tenim present que aquesta formació de control de visites només la disposen els funcionaris de comunicacions i que no són funcions pròpies de monitors, educadors i bibliotecari s’han creat molts problemes.
  • Els professionals deixen de fer l’activitat per la qual han estat contractats per tal de realitzar aquestes funcions, però al SIPC encara consta obert el seu grup de treball. Directrius, per part de la subdirecció de tractament, diferents respecte a la mateixa situació en poc temps que provoquen dificultats de compliment de les mateixes atenent les discrepàncies. Signar documents de sortida d’interns a la mateixa hora en activitats diferents. Assignar torns de piscina a diversos grups d’interns i professionals en el mateix horari.
 • Durant l’estiu tancar l’espai de l’activitat de pintura (portat pel professional Monitor de FO) i obligar-lo a acomplir l’activitat en espais de pas i sense porta, ubicats dins dels mòduls i amb el perill manca de control d’eines o material. Espais sense aigua per treballar i compartit com espai de lleure pels interns.
 • Durant l’etapa més dura de la COVID, la responsable de Prevenció de Riscos Laborals del centre de Joves va delimitar l’espai de cada despatx per qüestions de pandèmia assignant un lloc de treball per persona i incrementant el nombre d’ordinadors i terminals de telèfon per evitar compartir. El despatx de monitors va quedar delimitat a 9 persones, i la subdirectora va obligar que fos de 14, sense permetre cap queixa, ja que ella és negacionista respecte la COVID i deia que no passa res. Aquesta situació es va denunciar al Comitè de Salut Laboral del Departament.
 • Actualment, com a mínim en els monitors, les dades que rep la DG no són reals, en la majoria d’activitats les ràtios són molt superiors a la màxima que determina DG. En el cas d’esports els llistats són d’uns 35/40 interns quan a les tardes hi ha un sol monitor.
 • Durant tot l’estiu s’ha obligat a tancar el poliesportiu per obrir la piscina, quan al poliesportiu es fa una activitat reglada i a la piscina s’obliga el monitor a estar amb grups de més de 20 persones, sobretot a la tarda, fent funcions de vigilància, que no els són pròpies ni disposa de la formació adequada. Això ha passat els darrers dos estius.

Per tot el detallat anteriorment, per l’abús d’autoritat i l’assetjament laboral constant a les persones treballadores més tots els incompliments detallats de normatives i instruccions demanem el cessament immediat de la Subdirectora de Tractament del Centre Penitenciari de Joves.

Barcelona, 5 de gener de 2023

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca