Reunió bilateral d’UGTPRESONS amb la nova Consellera de Justícia

La nova consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha decidit iniciar una ronda de contactes amb els sindicats representatius i, com a sindicat majoritari a l’àmbit penitenciari que som, UGTPRESONS hem estat els primers a mantenir una reunió aquest mateix matí.

A la reunió, a la que també han assistit el Secretari de Mesures, Amand Calderó, i la Directora General, Paula Montero, UGTPRESONS hem situat els punts més importants per al nostre col·lectiu, que haurà d’afrontar com a nova responsable del departament.

  • Hem començat per tractar la nostra principal demanda, l’avançament de l’edat de jubilació dels cossos penitenciaris, i hem demanat que treballi intensament per arribar a la seva aprovació definitiva.
  • Cal apostar per un redimensionament amb increment net de la plantilla que no pot ser inferior als 500 efectius, i li hem reclamat que ens presentin el document que el departament fa mesos que sembla tenir elaborat amb els números d’aquest redimensionament
  • Per això li hem reclamat que de la mateixa manera que altres departaments aconsegueixen pressupost per ampliar les seves plantilles per la via de convocatòries de processos selectius, el Departament de Justícia ho demani també per als centres penitenciaris.
  • Hem situat també la necessitat de garantir la mobilitat i promoció dels professionals penitenciaris, més quan els nostres centres de treball es troben distribuïts per tot el territori, i li hem demanat la convocatòria periòdica de concursos de trasllats i de comandaments.
  • Un altre problema que arrosseguem des de fa anys és el de la negociació d’un nou acord de condicions laborals penitenciari, prorrogat des del 2009 i que cal adaptar a les noves necessitats i canvis produïts amb el pas dels anys per a que estigui en consonància real amb la tendència de garantir la conciliació familiar.

Hem volgut remarcar que l’acord de 2009 encara conté aspectes que l‘administració penitenciària no ha volgut desenvolupar, cosa que genera situacions de greuges comparatius que s’han de solucionar, com la diferència de nivells existent entre professionals que ocupen idèntic lloc de treball o l’incompliment d’equiparació del complement específic dels treballadors socials amb el dels educadors socials.

  • No ens hem oblidat de la consideració com a agents de l’autoritat com a eina per lluitar contra l’augment d’agressions que pateix el nostre col·lectiu i, tot i no dependre directament del departament de justícia la seva aprovació, li hem demanat que pressioni al grup d’ERC al Congrés per a que doni suport a qualsevol modificació legislativa que es plantegi en aquest sentit.
  • També hem volgut recuperar la iniciativa que l’any 2019 UGTPRESONS vam presentar en forma de text legislatiu per a la creació del Cos d’Agents Penitenciaris, i hem plantejat a la Consellera recuperar les converses que es van quedar aturades aquell any i treballar per una veritable professionalització dels cossos penitenciaris.
  • Per últim hem volgut posar sobre la taula la greu problemàtica que representen els interns joves a les presons catalanes. És necessari un pla de xoc en aquest sentit, perquè si ve el problema està molt focalitzat al Centre Penitenciari de Joves, no hem d’oblidar que en un futur no massa llunyà, el problema es traspassarà a les presons d’adults, amb la qual cosa cal afrontar ja la problemàtica, identificar els detonants, les possibles solucions i les mesures que cal adoptar per posar fre a l’escalada de conflictes que està generant.

La Consellera de Justícia s’ha mostrat receptiva en tot el que UGTPRESONS hem plantejat i, en concret, ha manifestat que el principal repte que abordarà és la negociació amb el Ministerio de la Seguridad Social de la nostra jubilació anticipada amb el compromís d’informar-nos puntualment dels avenços que es vagin produint.

En relació a l’increment de plantilla ha reconegut la necessitat de que aquest es produeixi i que ja estan parlant amb Funció Pública i el Departament d’Economia per aconseguir un increment net per fer front a un primer pla de xoc que permeti dotar convenientment els departaments més sensibles i en segon terme un increment generalitzat per a totes les àrees de treball.

A recollit també la nostra demanda de negociar i actualitzar el nostre Acord de condicions laborals i s’ha mostrat també disposada a tractar la possibilitat de crear el cos d’agents penitenciaris i professionalitzar així el nostre col·lectiu.

UGTPRESONS valorem la reunió positivament però amb prudència, ja que tot i demostrar un tarannà dialogant i semblar compromesa a treballar per solucionar els problemes que hem plantejat, serà el pes que tingui dins del Govern de la Generalitat el que farà que el departament de justícia aconsegueixi el pressupost necessari per donar-hi resposta.

Estarem per tant pendents dels avenços que es vagin produint i alertes per reivindicar el que considerem just pels mitjans que siguin necessaris.

Salut!

UGTPRESONS Barcelona, 9 de gener de 2023

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca