Reunió grup de treball penitenciari

EL DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA EXCLOU ELS COSSOS DE REHABILITACIÓ DE LA JUBILACIÓ ANTICIPADA

Tot i que a la reunió s’han tractar un seguit de temes importants, centrarem bona part de l’escrit a parlar de les “novetats” relacionades amb la Jubilació Anticipada.

INFORMACIÓ JUBILACIÓ ANTICIPADA

Els responsables del Departament de Justícia ens comuniquen que els tràmits iniciats fa uns mesos continuen endavant, seguint escrupolosament el Decret Llei on es regula quin és el procediment a seguir per part de les administracions per sol·licitar la jubilació anticipada de qualsevol col·lectiu al Ministerio de Seguridad Social i a la Secretaria de Estado.

En aquest context ens han informat que l’últim pas donat ha estat l’enviament el passat 23 de gener de l’informe actualitzat del Grup de treball per a l’estudi de la jubilació anticipada dels cossos penitenciaris al Secretario de Estado de Seguridad Social y Pensiones del Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones.

Malauradament UGTPRESONS no hem pogut fer una valoració in situ de l’informe, ja que se’ns ha enviat posteriorment a la reunió, però segons ells es tracta d’un ampli dossier que conté les dades actualitzades a finals de 2022 de la situació de la plantilla, com el nombre de professionals, mitjana d’edat, temps de treball desenvolupat per franges d’edat, diferents índexs de sinistralitat, durada de les baixes laborals, costos econòmics, etc…

Els responsables del Departament de Justícia han incidit en el fet que la limitació en què ens trobem respecte a la segona activitat del nostre col·lectiu és un element clau més per incidir en l’aprovació de la jubilació anticipada.

Ara estem a l’espera de que es pronunciï la Secretaria de Estado de Seguridad Social..

Fins aquí podríem fer una valoració positiva de la reunió i interpretar que l’Administració estava decidida a portar a terme el compromís adquirit amb UGTPRESONS i la resta de sindicats amb representació al Grup de Treball penitenciari, però un cop revisat l’informe tècnic que han enviat ens hem trobat amb la desagradable sorpresa de que el Departament de Justícia exclou els cossos de rehabilitació de la possibilitat d’accedir a la jubilació anticipada.

I ho fa amb el següent argument:

“(…) hacer extensiva la jubilación anticipada a personal de cuerpos de administración especial y de administración general transversales a toda la Función Pública de la Administración de la Generalitat, se escapa de nuestro ámbito competencial y significaría diluir la singularidad y la especialidad de las funciones y tareas de los cuerpos penitenciarios en una generalidad difícilmente defendible y asumible.

Finalmente, el Gobierno de la Generalitat de Catalunya acuerda impulsar la jubilación anticipada únicamente al personal de los cuerpos penitenciarios (titulado superior, servicios penitenciarios, diplomado, técnico especialista y auxiliar técnico).”

UGTPRESONS considerem una autèntica covardia el fet que a la reunió només expliquessin les bondats de l’informe traslladat al Ministerio de Seguridad Social però que “s’oblidessin” de comentar el petit detall de que es “carregava” un col·lectiu sencer com el de rehabilitació.

UGTPRESONS creiem incomprensible que sigui el propi Departament de Justícia el qui decideixi treure de l’equació a un determinat col·lectiu, ja que aquesta decisió, si finalment s’arribés a produir, l’ha de prendre el Ministerio de Seguridad Social, i ens hem posat en contacte immediatament amb els màxims responsables del Departament de Justícia per demanar explicacions i reclamar que presentin una esmena al seu propi text en el sentit d’incloure també als cossos de rehabilitació.

Per tot això UGTPRESONS mantindrem en els propers dies reunions amb diferents representants institucionals estatals per determinar les actuacions més convenients per revertir aquesta situació, ja sigui per la via del l’article 11.4 del Real Decreto 1698/2011 que se regula el régimen jurídico y el procedimiento general para establecer coeficientes reductores y anticipar la edad de jubilación en el sistema de la Seguridad Social o, directament, iniciant un nou procediment en aplicació de l’article 10.

CALENDARI DE PUBLICACIÓ DELS CONCURSOS DE TRASLLATS

L’administració ha donat marxa enrere i ha rectificat l’infame calendari que va presentar el passat 18 de gener i que modificava totalment el prèviament acordat amb Funció Pública respecte la data de publicació dels concursos de trasllats.

Finalment i tal com UGTPRESONS havíem exigit, aquest es publicarà immediatament després de la resolució dels concursos-oposició d’estabilització publicats, previsiblement el 4t trimestre d’aquest mateix any, i no a finals del 2024 com era la seva intenció per alguns dels nostres cossos com treballadors socials i educadors socials.

Aquesta rectificació del Departament de Justícia s’ha produït a conseqüència de la denúncia presentada per UGTPRESONS a la Mesa General amb Funció Pública i a l’escrit adreçat a la consellera de Justícia el passat 20 de gener.

BORSES DE TREBALL DE REHABILITACIÓ I TÈCNICS ESPECIALISTES

Tot i que l’Administració havia presentat un punt de l’ordre del dia de la reunió que donava a entendre que volia iniciar negociacions per establir una borsa de treball per al col·lectiu de rehabilitació i també possibles modificacions a l’acord existent de la de tècnics especialistes, a la reunió no han fet cap proposta detallada.

Respecte a la borsa de rehabilitació ens han manifestat que estan treballant en una proposta que ens presentaran en futures reunions, però res més.

UGTPRESONS hem manifestat que la nostra aposta és la de recuperar el sistema de “quinielas” que va operar durant molts anys ja que el considerem idoni per a conjugar una cobertura gairebé automàtica dels llocs de treball que es vagin generant amb la promoció professional de molts companys i companyes.

Respecte a la borsa de treball de tècnics especialistes UGTPRESONS hem manifestat que no tenim cap intenció de modificar l’acord de borsa signat el 2019, ja que va suposar

incorporar grans avenços i millores mai vistes per als companys i companyes interines, i que només tractarien la unificació de les diferents borses que s’han anat creant per diferents situacions i amb criteris dispars.

En qualsevol cas aquest punt s’ha de tractar a les reunions de comissió de seguiment del grup de treball de la borsa de l’acord de 2019  i ens hem emplaçat a una propera reunió en el si d’aquesta comissió.

PROPOSTA DEL NOU TEMARI DEL COS DE DIPLOMATS

L’administració ens ha presentat una proposta de nou temari específic pel futur procés del cos de diplomats, grup serveis penitenciaris, corresponent a l’oferta pública del 2021 de 20 places (13 de torn lliure i 7 de promoció interna).

Aquest temari estarà conformat per 35 temes del temari específic (més 15 de temari general), que tot i que sembla bastant acceptable, hi ha alguns temes i epígrafs que hem demanat siguin reformulats o que, fins i tot, siguin suprimits.

L’administració s’ha compromès a donar-li una nova volta per acabar de definir la proposta que ens presentaran en una pròxima reunió i acabar de tancar un acord.

Respecte a la convocatòria pròpiament dita, ens informen que encara no tenen cap previsió de dates i tampoc quin tipus d’examen o proves es faran. Volen tancar primer de manera definitiva el temari i amb posterioritat centrar-se en aquestes qüestions plantejades.

UGTPRESONS hem recordat que es preceptiu la negociació de les bases amb les organitzacions sindicals.

ALTRES

Hem tornat a insistir en el fet que el col·lectiu penitenciari té una sèrie de qüestions per resoldre de fa anys i que és urgent tornar a negociar-les, com:

  • Un nou acord penitenciari
  • La carrera professional amb una promoció tant horitzontal com vertical
  • La promoció de nivells dels treballadors penitenciaris
  • El model de medi obert
  • El problema amb els joves a les presons catalanes
  • El redimensionament de les plantilles

L’administració reconeix que ho tenen present i es comprometen a abordar totes les qüestions en els pròxims mesos tot i que reconeixen que tot el que impliqui modificacions econòmiques han d’estar prèviament aprovades per Economia per tal d’assolir acords.

Hem insistit que cal que ens reunim periòdicament per no endarrerir els temes i avançar en les qüestions plantejades, i ens hem emplaçat pel pròxim dia 15 de febrer per mantenir una nova reunió del Grup de Treball Penitenciari. 

Salut!

UGTPRESONS

Barcelona, 10 de febrer de 2023

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca