Greus incidents al MR2

Durant el dia d’ahir i concretament a la tarda, al módul 2 es va viure una situació complicada que va anar crescendo fins a acabar en una greu alteració regimental. Aquesta ha estat protagonitzada per diversos interns enfrontats ideològicament, que se’n van agredir mútuament amb armes blanques de fabricació artesanal, algunes de les quals de grans dimensions.

Les causes concretes de l’incident s’estan investigant, però tot apunta a temes presuntament relacionats amb el control i la distribució de droga.

Un cop més, la ràpida i professional intervenció dels diferents funcionaris assignats al mòdul, de la cap d’unitat i de l’ajuda dels funcionaris de protocol, juntament amb d’altres de suport, va fer possible que es reconduís una situació que podria haver anat cap a un conflicte regimental d’immesurables proporcions, tenint en compte la nombrosa població que hi ha al mòdul 2.

Afortunadament, la resta de la població reclusa del mòdul no es va sumar als greus incidents que estaven tenint lloc al pati, sala de dia i zona d’entre cancells, i es va aconseguir aïllar diversos interns al departament de sancionats.

Malauradament, tot i l’expertessa i la professionalitat de la plantilla, tres funcionaris van acabar amb contusions, cops i esgarrapades. Companys/es esperem que tingueu una correcta i ràpida recuperació!!!

UGTPRESONS condemnem enèrgicament la conducta dels interns protagonistes, que ja amb els seus comportaments i interrelacions diàries en el mòdul residencial esmentat, indicaven possibles i futurs incidents.

UGTPRESONS denunciem que com ha estat possible arribar a aquest punt, quan els caps i les professionals del mòdul, en la seva tasca preventiva diària, ja havien traspassat aquesta informació setmanes abans a la línia de comandaments i a la Direcció del centre, i s’havien realitzat escorcolls en diferents cel·les amb resultat positiu, per les sospites fundades de possessió d’objectes prohibits per part d´aquests dos grups implicats.

Inicialment, es van dispersar alguns d’aquests interns enfrontats a altres mòduls i a conseqüència d’alguns incidents similars ja produïts setmanes anteriors, però, dies després alguns han tornat al mòdul 2, produint-se finalment una alteració regimental ja anunciada.

Des d’UGTPRESONS no ens cansarem de demanar reiteradament la necessitat de tenir controlats i fer seguiments dels interns d’extrema dreta i dels possibles grups organitzats a les unitats residencials, com es fan amb altres tipologies de persones internes, per tal d’actuar de manera acurada i anticipada en la prevenció d’incidents com el que s´ha produït. I evidentment, la nostra Direcció i la línia de comandament no pot obviar i deixar en l’oblit, la valuosa informació que traspassa la plantilla durant la seva tasca de vigilància.

Considerem que cal ser més exigents a nivell de Direcció amb tolerància zero amb conductes d’aquest estil, dispersant en diferents unitats residencials aquesta tipologia d’interns i realitzant, si és precís, conduccions a altres centres.

La plantilla ha de sentir-se recolzada i escoltada en la seva feina diària, més enllà de fer recomanacions de com “reconduir conflictes”, perquè constantment  davant situacions com la viscuda – el personal penitenciari demostra que ja té molta expertesa i que fa l’impossible per evitar viure situacions adverses, gestionant acuradament possibles incidents. Però, perquè això sigui fructífer, cal que les Direccions, la Secretaria i la mateixa Conselleria col·laborin amb la plantilla tenint en compte la seva feina, el traspàs d’informació que es fa i tenint tolerància zero amb les agressions verbals i físiques que patim contínuament.

Des d’UGTPRESONS no ens cansarem de denunciar les polítiques, sovint equivocades, de la Secretaria, que fan que els interns s’empoderin cada cop més i que es tradueix amb l’actual i constant increment de conflictivitat als centres. Cal dir prou. Cal reforçar plantilles, dotar-les de material i elaborar directrius encaminades a tolerància zero amb agressions per part de la població reclusa.

La gran professionalitat del col·lectiu penitenciari és el capital més valuós del sistema penitenciari català, sense això res funciona, per això se’ns ha de cuidar i protegir.

Salut!

Secció sindical dUGTPRESONS a Quatre Camins

La Roca del Vallès, 19 d’abril de 2023.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca