Grup de treball agressions

SITUACIÓ DE LES MESURES DE SEGURETAT ACORDADES EL 23 MARÇ DE 2023

UGTPRESONS vam assistir ahir a la reunió que celebrem periòdicament sobre agressions, amb la presència del subdirector general de Centres i Gestió Penitenciària i Cap de l’Àrea de Règim Interior Penitenciari, on a banda de tractar les diferents dades en referència a agressions, vàrem demanar en quina situació està la implementació de les diferents mesures orientades a disminuir les agressions als centres penitenciaris que es van signar a l’acord del passat 23 de març.

PROVA PILOT AEROSOLS D’ACCIÓ ADEQUADA

S’han fet proves amb diferents productes disponibles al mercat i sembla que ja han trobat el que seria òptim per al nostre col·lectiu. Es tracta d’un aerosol amb aigua de tipus lacrimogen, amb el qual a la prova pilot realitzada s’han fet simulacres reals per comprovar la seva eficàcia en diferents situacions, per obtenir els resultats adients tant a la cel.la objecte de l’actuació com als espais adjacents a aquesta.

L’objectiu quan a l’aplicació pràctica d’aquest aerosol és que en situacions d’alteració greu en llocs localitzats no s’hagi d’intervenir directament sinó que sigui l’intern el que acabi sortint i deposant la seva actitud. En aquest sentit, ha demostrat un comportament molt positiu amb un temps de reacció enfront dels seus efectes que com a màxim ha arribat als 3 minuts. A més els efectes del producte es contraresten a curt termini i amb relativa facilitat.

Ens informen, per tant, que està tot pràcticament enllestit per presentar-ho a la direcció de la secretaria amb l’argumentació necessària per abordar la seva aplicació al més aviat possible un cop s’autoritzi.

UGTPRESONS valorem molt positivament aquesta mesura que fa anys que reclamem i que ben segur ajudarà a fer front a situacions que fins ara acabaven en un tant per cent molt elevat de casos amb destrosses, agressions, lesions i baixes mèdiques.

La unanimitat només s’ha vist trencada novament i sorprenentment per CATAC, que continua posant en dubte la mesura, tot i que segons la mateixa subdirecció de centres està més que motivada i s’aplica amb èxit a altres països com ara Alemanya o França, i que només cal una regulació adequada per a la seva utilització. Per UGTPRESONS qualsevol mitjà que permeti reduir les agressions és benvinguda.

MODEL DE CEL.LES DE SEGURETAT REFORÇADA

Ens informen que la subdirección general de Patrimonio, obras i Servicios està elaborant un sistema global, però que per definir el model ja fa temps que s’estan fent proves a diferents centres penitenciaris, que van des de finestres corredisses fins a finestres amb fulles més curtes i retenidors, a més de vidres de seguretat per evitar que es trenquin i quedin trossos grans que es puguin utilitzar com a instruments tallants.

Paral·lelament han encarregat a l’empresa que ha fet les instal·lacions a diferents centres que presentin una proposta de finestra amb alguns d’aquests paràmetres; fulles de mides més petites, retenidors, vidres de seguretat, etc.

També s’està treballant amb tots els objectes de la cel.la que siguin susceptibles de ser vandalitzats.

CÀMERES UNIPERSONALS

Ens informen que està prevista la prova pilot per a finals de maig o principis de juny a dos centres penitenciaris diferents. Les proves es farien amb una setmana de separació entre un centre i l’altre.

REVISIÓ ESTAT ÒPTIM INSTALACIONS DEL DERT D’ALTA CAPACITAT

S’està acabant de recopilar i elaborar l’informe amb totes i cadascuna de les necessitats, ja sigui de millora, modificació o adequació dels diferents DERT per tenir una idea real, completa i global del que caldria fer concretament a tots ells. Quan ho tinguin enllestit tot, elevaran l’informe que reflecteixi les actuacions que caldria fer i s‘hauran d’abordar per part del departament.

UGTPRESONS seguirem també aquests aspectes i voldrem saber el resultat dels informes per garantir que es facin després efectivament totes les actuacions que es desprenguin de l’estudi, que afecten directament la seguretat dels treballadors.

HARMONITZACIÓ ACTUACIONS FUNCIONARIS PS 

Durant el mes d’abril, tal com es va acordar, s’ha fet una prova pilot al centre penitenciari de Joves per la qual cosa es va incrementar la dotació del centre en 10 funcionaris per fer la prova i no afectar el servei en la mesura del possible, ja que la formació es realitza evidentment en horari laboral.

La prova pretén donar a conèixer els protocols i practicar-los. És una formació llarga i encara falta per exemple que la facin els caps de servei. Un cop finalitzi se’n farà una valoració final i ens donaran més informació al respecte.

REGULACIÓ ACTUACIONS PS

En el termini de dos mesos des que es va signar l’acord s’havia de fer una regulació sobre les actuacions dels protocols de seguretat per al control sobre les persones internes que presenten risc de conductes violentes.

Aquest informe ja està elaborat i actualment s’està valorant el contingut per part de l’assessoria jurídica. Tan bon punt tinguin resposta ens ho comunicaran.

DENÚNCIA DE TOTES LES AGRESSIONS A FUNCIONARIS

El dia d’avui malauradament no totes les agressions a funcionaris són denunciades a l’autoritat pertinent per part de les direccions dels diferents centres. Per això mateix un dels punts de l’acord era que s’elaborés una regulació per garantir la presentació de la denúncia d’absolutament totes les agressions patides pels professionals.

A l’anàlisi de les dades d’agressions del mes de març encara s’evidencia que no s’està produint aquesta denúncia, i per això UGTPRESONS hem insistit que el termini de dos mesos que s’havia marcat a l’acord ha de garantir que a la pròxima reunió d’agressions que es mantingui i ja com a màxim al mes de juny, s’hauria d’haver conclòs l’informe i reflectir l’esmentada denúncia a tots els incidents amb resultat d’agressió cap als treballadors.

RECVI

Amb relació al programa per a la detecció, monitoratge i intervenció sobre les persones internes amb risc extrem de violència interinstitucional que s’està aplicant a tots els centres, ens informen que als DERT d’alta capacitat (centres penitenciaris de Quatre Camins, Brians 2 i Ponent) s’ha establert dos equips RECVI, un pel règim tancat i contenciós i un altre pels que no estiguin en règim tancat. La resta de centres funcionaran amb un sol equip RECVI per a tots els casos.

El programa també estableix una comunicació necessària tant entre els equips RECVI on n’hi hagi dos, com entre els equips RECVI i els equips dels mòduls ordinaris. Aquesta comunicació dels equips RECVI amb els mòduls també està previst que es complementi amb les Unitats de Servei Interior (USI) dels centres, tot i que actualment falta que aquestes unitats es despleguin a tots els centres penitenciaris. Aquesta informació és important en la mesura que ha de permetre actuar preventivament amb aquest perfil d’interns als mòduls i poder així evitar situacions de risc o violentes.

La formació dels professionals que es fa al CEJFE inclou, per tant, els criteris, les tècniques a utilitzar, els informes a fer, els informes i la documentació que cal compartir entre els equips sensible i susceptible de posar en alerta o prevenir futurs o possibles incidents d’alteració greu de l’ordre o agressió.

VALORACIÓ

UGTPRESONS estarem molt a sobre de l’aplicació de totes i cadascuna d’aquestes mesures i altres que caldrà abordar. Potser algunes de les actuacions no donaran un resultat immediat, però d’altres ben aviat veuran la llum i ajudaran a pal·liar en alguna mesura l’augment de les agressions i facilitar i millorar les condicions en les que hem de treballar.

UGTPRESONS continuarem treballant i arribant a acords ja que sempre s’acaba demostrant que són profitosos.

Salut!

UGTPRESONS

Barcelona, 10 de maig de 2023

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca