Reunió amb la Direcció

Assisteixen per part de la Direcció del centre el Sr Director, la Secretària tècnica jurídica, el Sotsdirector de règim interior, la Gerent, el Cap de la  unitat de suport als equips directius i la cap de l’oficina de recursos humans. Per la part sindical UGTPRESONS, CC.OO i CSIF.

PERSONAL

La cap de RRHH explica la situació de la plantilla. El principal problema que seguim patim al centre és l’elevat nombre de baixes: total 91, de les quals a interior tenim 70 i només 25 estan cobertes, cosa que provoca greus disfuncions, en especial en alguna guàrdia. La direcció manifesta que potser caldrà repartir les guàrdies de manera que les baixes quedin més repartides. El mateix problema passa amb les adaptacions (35 en l’actualitat) que suposen un problema de cara a fer els llibres de servei. Finalment no serà necessari, una reestructuració de guàrdies amb les vacances ja definides pot ocasionar perjudicis als treballadors.

Pel que fa a tractament i oficines, la situació ha empitjorat en relació a la darrera reunió, amb 9 baixes a rehabilitació i 8 a oficines.

UGTPRESONS ja hem reiterat diverses vegades a la mesa corresponent que això no pot seguir així i que l’administració és responsable de qualsevol desgràcia que puguem tenir als centres fruit de la manca endèmica de personal.

En l’actualitat s’està formant personal de nou accés. Ens informen que d’aquests del primer grup enviaran al centre 10 persones, que reforçaran el servei fins el setembre. Esperen que del segon grup també enviïn més personal ja que l’estiu es preveu complicat.

Cal tenir en compte que darrerament hem tingut molts moviments: comissions de servei, segones activitats,… que fa que s’han hagut de demanar a la Secretaria cobriments de places que han quedat buides.

OFICINES

Des d’UGTPRESONS fem un parèntesi a la reunió per parlar específicament de la greu situació que pateix l’àrea d’oficines, especialment greu i preocupant a l’UGP. Fem una crida a la direcció per tal que demani amb èmfasi una solució a la situació d’abandonament que pateixen els companys d’oficines. La direcció manifesta que hi està d’acord amb les penositats de les oficines i son conscients que caldria un replantejament d’aquest àmbit a tots els centres penitenciaris. Però això cal tractar-lo en el si del grup de treball. Des de la Secció sindical d’UGTPRESONS tenim clar que

l’administració ha de fer un esforç en tractar correctament el personal –i mitjans materials- de les oficines i deixar enrere els greuges que pateixen, de material, de càrrega de treball i de sou, inferior al que haurien de tenir tot tenint en compte que cada cop assumeixen més feines que requereixen una especialització que no es veu compensada. No poden ser sempre els companys d’oficina els grans abandonats de l’administració. I com a sindicat no defugim la nostra responsabilitat envers aquest col·lectiu menyspreat. Treballarem allà on toqui per tal que tinguin el reconeixement que mereixen, més cobertura de baixes, millors mitjans materials i més oferta formativa, així com un sou adient. 

Sembla ser que l’administració -i sovint els companys d’altres àrees- no veuen la importància de la feina dels companys d’oficines: sense la seva feina, simplement, el centre es col·lapsa, traslladant el problema als companys de l’interior del centre i als equips de tractament, que gràcies a la feina d’oficines es facilita el treball. Cal fer atractiva aquesta àrea i formar bé a les persones que s’inicien en aquest àmbit. I això, també ho fan els companys d’oficina, sense cap reconeixement. UGTPRESONS insistirem davant l’administració per tal que fomenti i empoderi el personal d’oficines i els donem el nostre recolzament i reconeixement que es mereixen. 

OBRES i MSOB.

Comença el director explicant que tal com ens va explicar en una reunió monogràfica sobre el tancament del MSOB, el decret d’emergència que es va aprovar per reparar el sistema de canonades i calefacció ha permès que comencin les obres de substitució al MR4 i les galeries i que aquest procés s’anirà fent per mòduls de manera rotatòria fins a completar els 4 grans i les galeries; primer el mòdul 4, després l’1, 2 i 3, canviant els interns de mòdul a mesura que es van fent obres. Això farà que el tancament del Msob s’endarrereixi uns mesos, potser al voltant dels 10 mesos.

Pel que fa el tram de carretera entre els dos ponts (tren i autopista) correspon al Departament i que serà aquest qui se´n farà càrrec de l’arranjament dels 200 metres pendents, així com de reformar el pont de l’autopista on caldria adaptar les baranes a la normativa vigent sobre vies per al pas de vehicles a motor. Mentre això no s’executi, el centre intentarà aconseguir material per tapar alguns grans forats que hi ha a l’asfalt.

Està previst, si no hi ha sorpreses, que les obres dels vestidors i les reformes de l’oficina de RRHH es facin aquest any 2023.

FORMACIÓ

UGTPRESONS va reclamar que es realitzi la formació del personal d’interior sobre tot en matèria d’incendis. La direcció comenta que actualment hi ha grups de reciclatge en marxa. S’insisteix que la formació és molt recomanable però que no poden imposar-la per obligació. Tenint en compte que el personal de cap de setmana, malgrat se´ls compensa, no solen venir a les formacions entre setmana, UGTPRESONS hem sol·licitat que es faci dissabte al mati, cosa que veurien be.

També ens informen que es farà formació específica per peculi, C-30 i ingressos.

Pel que fa les GAP, ens informen que s’han fet diverses sessions de les gaps 1,2,3 4 i 5 amb molta assistència de personal funcionari i que som el centre que, probablement, més sessions hi programa.

HORARIS REHABILITACIÓ:

UGTPRESONS hem reivindicat que els horaris del personal que comença cada any el mes d’octubre es publiqui el mes de juny anterior, com a molt tard, per tal que el personal tingui temps d’adaptar-se a nivell familiar, si ho necessita. Per altra banda, pel que fa les rotacions dels tècnics de les tardes, reivindiquem que no es torni a donar el que ha passat aquest any amb les tardes del divendres i que qui les faci aquest any passi al davant de la llista l’any següent; és a dir que el criteri sigui la rotació de manera que tothom haurà de passar a fer-la quan toqui, a fi d’evitar discriminacions i reiteracions.

ALTRES TEMES:

Pel que fa als uniformes, hem rebut queixes de falta de dotació, especialment a l’estiu pel personal que treballa tota la setmana i pel fet que el tipus de tela provoca més suor. La direcció ens respon que només tenen un excedent per imprevistos però que la dotació no la decideixen ells, malgrat poden intentar demanar algunes dotacions extres més.

Des de Barcelona, UGTPRESONS ja va denunciar aquest fet i restem a l’espera que l’administració tingui el beneplàcit de presentar-se quan siguin cridats per segona vegada, ja que la primera no es van presentar.

Pel que fa el material antiincendis, UGTPRESONS hem remarcat que  les mancances que hi ha en aquest aspecte i el problema de seguretat que això pot comportar. En son conscients i han demanat ajuda a l’administració en aquest sentit. El sistema antiincendis està obsolet – a vegades insuficient o inexistent- i cal una renovació en profunditat. La direcció informa que es farà una inversió potent que

afecta a tot el centre i que es supervisarà per bombers. Aquest cos valida els mitjans actuals sempre i quan es presenti un pla integral de reforma que cal fer. Hem demanat simulacres als mòduls grans.

Pel que fa la climatització, UGTPRESONS insistim en que les altes temperatures que es preveuen fan inviable la feina a molts despatxos, com el Mòdul 8 on la situació és preocupant. La gerent ens comenta que han adquirit 21 aparells i que estan a l’espera que l’empresa entregui un calendari d’instal·lacions. Esperem que sigui en els propers dies ja que la temperatura que tenen algunes oficines supera els límits legals per treballar.

Respecte els propis, UGTPRESONS estem cansats d’estar sempre reclamant la cobertura correcta del servei. L’administració ha de garantir el transport fins a Granollers i si hi ha baixes o vacances, o dies AP s’han de preveure i cobrir-les. Sembla ser que des de Barcelona han contactat un de nou per cobrir l’estiu. Esperem que no haguem de tornar a reclamar constantment aquest servei essencial.

La direcció informa del projecte Viu en digital que implica que s’instal·laran uns panells tàctils als mòduls, que entraran en servei previsiblement cap a la tardor, on els interns podran fer  consultes (peculi, assignació setmanal, comunicacions, sol·licitar canvis a peculi o comunicacions o demanar entrevista amb l’equip de tractament…) per evitar així l’ús de paper o simplement facilitar alguns serveis. Aquesta novetat podrà fer que es redistribueixin professionals a fer altres tasques si alguns serveis com comunicacions queden amb menys tasques a fer, per exemple, si els interns es gestionen les comunicacions amb la pantalla. D’aquest servei se´ns informarà més endavant sobre les repercussions.

Salut!

Secció Sindical d’UGTPRESONS al CP Quatre Camins.

Per qualsevol aclariment no dubteu a posar-vos en contacte amb els/les vostres

delegats/des al centre. Per a més informació podeu consultar la web:

www.ugtpresons.com             

La Roca del Vallès, 23 de juny de 2023.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca