Seguit d’agressions a Puig de les Basses

Aquest cap de setmana s’han produït una sèrie d’incidents alarmants al nostre centre que des de la secció sindical d’UGTPRESONS a Puig de les Basses volem denunciar.

Els primers  fets van succeir diumenge al MR1 on es va produir una baralla entre dos interns. Quan els funcionaris del mòdul van intervenir per separar-los i seguidament aïllar-los, un dels interns al ser qüestionat sobre el motiu de la baralla, primer es va justificar vagament, per immediatament i sense preveure-ho va colpejar a la cara a una de les funcionàries, que gràcies a la seva destresa i a la ràpida intervenció dels companys l’agressió no va arribar a més. Afortunadament la companya es troba bé.

També aquest cap de setmana, aquesta vegada al MR7, un intern va protagonitzar un assetjament sexual a una altra funcionària en masturbar-se davant d’ella aprofitant que hi era tota sola durant la baixada del mòdul. Ni tan sols amb les reiterades ordres de cessar en la seva actitud aquest es va aturar.

Recordem que fa només uns dies un altre intern que complia primer grau per una violenta agressió al mateix mòdul 7 cap a un company, aquest encara de baixa mèdica pels forts cops rebuts, la nostra direcció va decidir aixecar el primer grau restant l’intern al departament d’infermeria.

Aquests incidents no deixen de ser uns altres macabres exemples de la manca de contundència a l’hora de sancionar les agressions per part de la direcció, i enviar un missatge d’impunitat a la resta d’interns donant-los “carta blanca” per continuar agredint-nos.

UGTPRESONS volem remarcar la necessitat urgent de revisar i millorar les polítiques de seguretat dins de la presó. En nombroses ocasions, hem expressat preocupació i hem sol·licitat mesures addicionals per a garantir la seguretat de tots els funcionaris. Lamentablement, les nostres peticions han estat ignorades repetidament per part de la nostra administració i potser ha arribat el moment de dir prou.

UGTPRESONS insta a la nostra direcció i als responsables de la secretaria a prendre accions immediates per a abordar aquesta greu situació.

Exigim el següent:

1. Obrir el departament de Psiquiatria, ja que la tipologia d’interns que tenim fa que aquestes dependències s’hagin d’habilitar de manera urgent. No podem permetre més agressions amb l’argument de falta de pressupostos o més bé falta de voluntat.

2. Avaluació i atenció adequada dels presos psiquiàtrics: És necessari comptar amb un enfocament especialitzat i una atenció adequada per als presos que presenten malalties mentals. Això implica disposar de personal especialitzat en salut mental, així com serveis d’avaluació i tractament psiquiàtric apropiats dins de la institució.

3. Aplicar una separació interior que permeti una millor organització, augmentant així la seguretat del centre. Es fa imprescindible comptar amb una separació dels interns que gaudeixen de permisos ordinaris i d’aquells que s’estan preparant per a sortir en règim obert. A més també seria necessària la separació dels joves i dels presos vulnerables.

4. Ser més contundents a l’hora de sancionar els presos més conflictius. Aplicació del protocol de mesures de seguretat a tot intern que hagi agredit a un company. Aplicació del règim disciplinari en tot el marge que permet el reglament. Compliment íntegre dels primers graus. Facilitar conduccions.

Des de fa temps que la situació és intolerable i exigim que les mesures es comencin a implementar com més aviat millor. Ja n’hi ha prou d’agressions. Als companys no se’ls toca!!!!

Salut!

Secció Sindical d’UGTPRESONS al CP Puig de les Basses

Figueres, 13 de juny de 2023

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca