Reunió grup de treball penitenciari

PROGRAMA TEMPORAL PER ABORDAR ELS INCIDENTS VINCULATS A LES CONDUCTES SUÏCIDES  DELS INTERNS I LES CONDUCTES VIOLENTES QUE PATEIXEN ELS PROFESSIONALS ALS CENTRES PENITENCIARIS DE CATALUNYA.

Ens confirmen el que es va acordar, un increment net de plantilla de 111 efectius distribuïts de la següent manera:

 • 1 Coordinador pel programa de suïcidis.
 • 1 Coordinador pel programa RECVI.
 • 18 psicòlegs.
 • 19 educadors.
 • 8 cas d’unitat.
 • 64 tècnics d’especialistes entre Gamv (32) i Gamp (32).

La duració del programa serà, en principi, de tres anys, amb inici l’1 de març de 2024. Ens han informat que un cop finalitzat aquest període no vol dir que aquest personal hagi de desaparèixer sinó que s’hauran de justificar els resultats obtinguts amb els objectius pretesos i que això podria perfectament suposar un aplantillament dels treballadors i fins i tot un augment de la dotació si fos el cas.

El que està clar és que aquest augment és del tot independent a l’increment net d’un mínim de 350 efectius acordat i que això no té res a veure amb cap taxa de reposició. D’aquest augment i el dimensionament de la plantilla ens informaran als signants de l’acord el pròxim dia 27. Us informarem puntualment.     

El que encara està per determinar i estan valorant és el procés pel qual faran la selecció del personal destinat a aquest programa i la seva ubicació als respectius centres. Tan bon punt ho tinguin ens ho informaran.

UGTPRESONS hem demanat com no pot ser d’una altra manera que es doni prioritat als treballadors en actiu per accedir a aquestes places, via comissions de servei o com sigui. Ja no només per benefici seu sinó que entenem que l’especialitat de les tasques a desenvolupar necessiten personal que tingui coneixement del medi penitenciari.

UGTPRESONS hem volgut incidir, com vam fer quan ens van informar del programa, en el fet que les àrees que es volen cobrir amb aquest personal no tenen res a veure amb l’àmbit de prestacions, per tant, no entenem la dotació de Gamp prevista, que hauria de ser en tot cas de personal d’interior.

La secretaria també ho entén així i sembla que intentaran d’alguna manera esmenar aquesta disfunció del programa aprovat.

PROCESSOS SELECTIUS I CONCURSOS DE TRASLLATS

Com UGTPRESONS hem reclamat en diverses ocasions, per fi l’administració ens confirma que d’ara endavant tenen la voluntat de fer convocatòries tant de concursos de trasllats, com de comandaments i concursos-oposició de tots els cossos amb una periodicitat de dos anys, tot en funció de la capacitat de gestió del Departament i de la casuística que cada procés pugui presentar.

En aquest sentit, l’administració ens ha informat de la previsió de calendari dels diferents processos que ara estan en marxa i els que encara s’han de convocar els pròxims anys i que seria el següent:

2023NOVEMBREResolució i nomenaments del Concurs de comandaments JU031, sense determinar data exacta.
3r TRIMESTREConvocatòria diplomats serveis penitenciaris. Resolució del procés 3er trimestre 2024.
2024GENERResolució concurs-oposició estabilització (tots els cossos excepte Treball Social.
1r TRIMESTREResolució Concurs-oposició estabilització Treball Social.
Convocatòria Concurs general de trasllats i promoció interna especial.
Convocatòria Concurs específic de comandaments Interior (Cap de Serveis, CUE, etc.) i de Rehabilitació (Encarregat d’oficines, etc.).
2n TRIMESTREConvocatòria Concurs oposició Educadors Socials.
Convocatòria del Concurs de trasllats de Juristes, Pedagogs, Educadors, Treball Social i Psicologia.
3r TRIMESTREConvocatòria Concurs-oposició Tècnics d’Especialistes serveis penitenciaris.
4rt TRIMESTREConvocatòria Concurs-Oposició psicòlegs.

Ens han informat per acabar que ja tenen enllestides les bases del concurs-oposició del cos de diplomats serveis penitenciaris. Ens les faran arribar aquesta setmana amb un termini de deu dies per fer les al·legacions que considerem oportunes i poder així fer la convocatòria immediatament.

MODALITATS DE NOMENAMENTS D’INTERINS

UGTPRESONS demana que els contractes d’interinatge siguin més llargs per minvar la precarietat que actualment tenen alguns companys. Aquesta mesura ajudaria també a facilitar la gestió de les vacances tant a les oficines de personal, com a les mateixes persones.

L’administració ens informa que legalment és del tot impossible, ja que la duració màxima dels interinatges no poden superar els tres anys.

Insistim a fer contractes fins a la màxima duració que la Llei permet.

Actualment, la foto dels interinatges a tots els centres de Catalunya és la següent:

 • 101 vacants les quals el seu contracte no pot excedir de tres anys
 • 464 substitucions diverses repartides entre:
  • 154 que cobreixen comissions de servei i estabilització
  • 236 cobertures de baixes mèdiques
  • 74 reforços (amb data fi de contracte el 31 de gener de 2024)

D’aquests reforços hi ha una minoria els quals els hi compleix el contracte el pròxim 30 d’octubre, ens informen que d’alguna manera tornaran a entrar al sistema, ja que hi ha molta fluctuació de personal; tot i que han d’esperar a saber on i quan.

Actualment, hi ha una cobertura del 70% de les baixes mèdiques al cos de tècnics especialistes i del 40% als diferents cossos de rehabilitació. UGTPRESONS manifesta que si les plantilles estiguessin correctament dimensionades, les baixes mèdiques no farien estralls als nostres centres.

BORSA DE TREBALL

Respecte a la borsa de tècnics especialistes, l’administració ens confirma que aviat ens faran arribar una proposta de normativa que permeti una gestió de la mateixa més àgil.

UGTPRESONS hem fet arribar a l’administració una proposta de borsa de rehabilitació. Aquesta borsa encara resta pendent de negociar la seva normativa les pròximes setmanes per poder posar-la en marxa.

Respecte a la proposta que hem presentat, UGTPRESONS prioritzarà sempre el treball desenvolupat de cara al rànquing que s’establirà per poder accedir a les vacants i substitucions que es vagin produint.

Quan ens reunim al grup específic per la creació i la gestió d’aquesta futura borsa dels diferents cossos de rehabilitació, us donarem més detalls.

PROVISIONS PROVISIONALS DELS CONCURSOS

UGTPRESONS instem a l’administració perquè aprofiti el personal que es presenta als diferents concursos de comandaments i que aproven sense obtenir plaça per cobrir les vacants i substitucions que es van generant.

L’administració accedeix a aquesta modalitat, però es tanca en banda en fer-la servir per tan sols un any des de la resolució. UGTPRESONS ni compartim, ni entenem aquest enfocament absurd que no fa més que dificultar la feina tant als nostres centres com a la mateixa administració; a la vegada que manca de transparència i d’una lentitud inassolible pels centres.

El que demana UGTPRESONS és que s’utilitzi la llista fins que s’esgoti o fins que es convoqui un altre procés.

SEGONA ACTIVITAT

UGTPRESONS hem insistit a modificar la norma respecte de la caducitat de la sol·licitud de les segones activitats, que avui dia està en sis mesos.

L’administració ens comenta que no pot canviar el decret de segona activitat, però es compromet a respectar el rànquing actual a condició que la persona interessada un cop arribi als sis mesos sense resposta, mitjançant l’enviament d’un mail  al departament de recursos humans de la secretaria, informant de la seva voluntat per continuar en la llista, i d’aquesta manera evitarà anar al final del llistat.

Salut

UGTPRESONS

Barcelona, 26 d’octubre del 2023

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca