Reunió Grup de Treball Penitenciari de seguiment de l’acord de març de 2023

INCREMENT DE PLANTILLA, AEROSOLS I CÀMERES UNIPERSONALS

Ahir, dia 29 de novembre, es va celebrar una reunió complementària a la reunió del dia 27 d’octubre de seguiment de l’acord del 22 de març de 2023. A la reunió va comparèixer per part de l’administració el Subdirector General de Centres Pedro Domínguez i el Cap de l’Àrea de Règim Interior Penitenciari Diego Enríquez, així com gran part de l’equip tècnic de l’Arip.

Com ja sospitàvem, el secretari de mesures penals Amand Calderó no es va presentar a la reunió, però UGTPRESONS vam voler incidir en la importància del redimensionament de plantilla amb l’increment net d’un mínim de 350 efectius que es va acordar i que encara està pendent del resultat de l’auditoria de funció Pública.

Tot i que ens comuniquen que no és el motiu de la reunió, insistim que el mateix secretari de mesures ens va dir que probablement abans d’acabar l’any tindríem les dades. UGTPRESONS ja no donarem més marge i prendrem les mesures que calguin si abans de Nadal no ens convoquen i ens informen dels resultats i de com es gestionaran posteriorment els increments que amb tota probabilitat resultaran de l’auditoria.

Immediatament, pren la paraula el Subdirector General de Centres que, en referència als aerosols d’acció adequada, ens fa una explicació tècnica, ens ensenyen una mostra de l’aerosol escollit i ens mostra mitjançant vídeos les proves pilot realitzades. Queda clar que per part de l’equip tècnic s’ha fet bona feina i els informes i protocols necessaris perquè la implementació dels aerosols als centres sigui possible i no s’haurien de demorar més en el temps la corresponent prova pilot en situacions reals.

Com ja sabem, però, aquesta prova pilot està aturada a l’espera d’uns informes de sanitat. Els informes jurídics ja es van fer, i sembla que, tot i plantejar algun dubte, no és res que no es pugui contemplar i regular fàcilment amb els protocols corresponents.

UGTPRESONS hem demanat que traslladin al secretari de mesures la nostra petició i que no demori més la darrera fase per l’aplicació dels aerosols d’acció adequada. Aquest producte ja ha passat les homologacions adients i és específic per ús policial i correccional en llocs confinats, però sembla que és políticament incorrecte.

Països de la mateixa Unió Europea com França o Alemanya utilitzen el mateix producte als seus centres penitenciaris sense conseqüències per la població reclusa, que entenem són éssers humans com a la nostra. Aquest fet els aporta aquesta dosi de seguretat extra pels seus treballadors, imprescindible en determinades situacions de risc i també pels interns, i que evitarien moltes actuacions i lesions innecessàries. Fa la sensació que la salvaguarda dels funcionaris de presons aquí no és prou important.

Pel que fa a les càmeres unipersonals, tot i que creiem que és un element que pot aportar una visió molt realista del que vivim a les presons catalanes dia rere dia en incorporar el so d’ambient, i una seguretat jurídica a les nostres actuacions, pot ser un “arma de doble fil”, ja que la feina dels funcionaris es veurà molt fiscalitzada durant l’ús d’aquests elements. I pot ser si aquestes gravacions cauen en mans “poc desitjables” es tregui de context la feina feta.

UGTPRESONS trobem com a mínim curiós que per l’ús dels aerosols, que recordem apareixen ja al nostre reglament penitenciari, s’estigui demanant informe rere informe amb l’única intenció de demorar la seva implementació, i, en canvi, en el cas de les càmeres unipersonals no hagi calgut cap mena d’informe addicional i tant la feina i els protocols de l’equip tècnic, com les proves pilot en situacions reals, s’hagin fet àgilment i ràpidament.

Per UGTPRESONS són molt importants les mesures de seguretat, tant actives com passives en les que s’està treballant, que emanen de l’acord signat el març de 2023 i compartim que la prevenció és important, però no podem oblidar el que per nosaltres són punts primordials com són els aerosols d’acció adequada i l’increment net de plantilla. Volem una reunió de manera immediata pel tema del redimensionament i que no ens maregin més i s’abordi d’una vegada la darrera fase per l’aplicació dels aerosols d’acció adequada.

UGTPRESONS valorem molt la feina que fa l’equip tècnic en tot aquest seguit de mesures de seguretat i la seva implementació, però no podem estar contents ni ens conformem en la manera com s’estan prioritzant els diferents punts de l’acord. La nostra paciència s’està esgotant i que si no vol escoltar-nos a les reunions, potser ho haurà de fer en altres situacions.

Salut,

UGTPRESONS

Barcelona, 30 de novembre de 2023

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca