Divendres negre al CP Ponent

Des d’UGTPRESONS volem informar que el passat divendres 1 de desembre, el DERT de Ponent va suportar un INCIDENT MOLT GREU, protagonitzat per un intern amb perfil psiquiàtric i  amb antecedents per conductes agressives i molt violentes amb funcionaris.

Un equip d’intervenció va haver d’entrar a la cel·la de l’intern, per tal de ser reduït, ja que portava a les seves mans objectes punxants i tallants que resultaven ser els ferros dels marcs i vidres trencats de les finestres, el qual manifestava la intenció de clavar-los-hi als funcionaris.

Malauradament en la intervenció, dos companys van resultar ferits. Un d’ells va ser interceptat per les mans de l’intern, el qual el va agafar pel coll provocant-li asfixia.

A QUÈ ESPEREN PER AUTORITZAR ELS AEROSOLS D’ACCIÓ ADEQUADA?

UGTPRESONS demanem que aquest element de seguretat que tenim reglat al Reglament Penitenciari, sigui autoritzar d’una vegada. En aquest cas concret el seu ús hagués pogut evitar una agressió tan greu com aquesta.

UGTPRESONS hem alertat sempre que en aquest Centre, per raons estructurals, el interns amb perfil Psiquiàtric, no hi tenen cabuda. No podem convertir els mòduls o Departament especial de règim tancat, en Departaments de Salut Mental. 

UGTPRESONS fa molt de temps que ens queixem de les deficiències estructurals del departament de màxima seguretat del centre, el qual s’aguanta amb pinces. No pot ser que un departament d’alta seguretat d’una presó aguanti els marcs de les finestres amb molt poc gruix i els vidres de seguretat més prims. No és d’estranyar doncs, que els interns més violents PROVOQUIN SOVINT DESTROSSES A LES CEL.LES.

En resum, un DERT DESCURÓS que ha de suportar actualment una massificació de 60 interns entre fase 1 i fase 2, dels quals 35 SÓN PRIMERS GRAUS.

En aquest sentit, des d’UGTPRESONS exigirem que la Direcció del Centre prengui mesures contundents contra els interns protagonistes d’incidents greus i tornarem a insistir en una remodelació completa del DERT, ja que CONSTRUIR una presó nova, sembla ser per la SECRETARIA DE MESURES PENALS  una cosa QUE ESTÀ ALLÀ EN ELS LLIMBS.

En concret, les mesures que reclamarem són:

  • Aplicació de la LOGP, en el seu art 14 diu: 

L’administració penitenciària ha de vetllar perquè els establiments siguin dotats dels mitjans materials i personals necessaris que assegurin el manteniment, desenvolupament i compliment dels seus fins. 

AL CP. PONENT NO S’ESTÀ COMPLINT…PROBLEMES ESTRUCTURALS I FALTA PERSONAL.

  • Aplicació dels AEROSOLS D’ACCIÓ ADEQUADA.
  • Aplicació de la circular 5/2004 sobre trasllat d’interns en situació d’urgència.

EN MOLTES OCASIONS LA DIRECCIÓ NO TRASLLADA A ALGUNS

INTERNS PROTAGONISTES D’ALDARULLS MOLT GREUS.

  • Proposta d’Aplicació de la immobilització mecànica als interns protagonistes d’incidents tan greus.

PROPOSAREM COM A EXCEPCIÓ QUE NOMÉS S’APLIQUI EN ELS CASOS DE DESTROSSES DE CEL.LES I AGRESSIONS A FUNCIONARIS.

  • Aplicació d’un equip fix de valoració Psiquiàtrica al Dert. És molt necessari que facin visites de pautes i control cada dia als interns que tenen aquestes patologies.

SI ES MONTEN EQUIPS RECVI, ES PODEN MONTAR EQUIPS DE VALORACIÓ PSIQUIÀTRICA ALS DERT

  • Aplicació i Trasllat d’alguns primers graus a altres centres per destensar el departament i poder fer una remodelació com cal.

Des d’UGTPRESONS, felicitem un cop més a l’equip que va intervenir per la seva ràpida actuació, i desitgem que els companys lesionats es recuperin el més aviat possible. 

Salut

Secció sindical UGTPRESONS-CP PONENT 

Lleida, 1 de desembre de 2023 

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca