Els informes “secrets” dels aerosols

Avui UGTPRESONS hem tingut accés als informes “secrets” que la Secretaria de Mesures Penals guardava amb un cel mai vist. Ens referim als informes relacionats amb el veto a la implementació als centres dels aerosols d’acció adequada.

Cal dir que no ens han donat vista dels informes voluntàriament, sinó que s’han vist obligats a conseqüència de l’escrit basat en la Llei 19/2014, de 29 de setembre de transparència, accés a la informació pública i bon govern que UGTPRESONS vam adreçar el passat 29 de desembre a la Consellera de Justícia.

A més de les dificultats que ens han posat per accedir als informes, només ens han permès la visualització dels informes i exclusivament a una única persona, i sempre sota el control permanent de personal de la Secretaria. Això només fa que demostrar que el “veto” a la utilització d’aquest mitjà coercitiu és poc més que sospitós.

Pel que fa als informes pròpiament dits, i un cop llegits, UGTPRESONS podem extreure que no són ni de bon tros concloents.

Els responsables de la secretaria han arribat a demanar fins a tres informes, el primer dels quals jurídic, i com sembla que no tenia massa pes per vetar els aerosols, van haver de buscar la complicitat de Sanitat. Aquesta va realitzar un segon informe de salut. Però  no contents amb això, van decidir demanar també, informes als departaments específics d’oftalmologia i pneumologia.

A continuació us traslladem extractes dels informes per a la vostra valoració.

Síntesi de les conclusions de l’informe jurídic:

  • L’ús dels aerosols s’ha de fer de manera restringida en quant a la tipologia dels mitjans; i sota els principis de necessitat, excepcionalitat i proporcionalitat.
  • Que els esprais generen un risc als béns jurídics personalíssims i materials, legal i reglamentàriament protegits.
  • Que al 7 d’abril de 1994 es va suspendre temporalment el seu ús a causa dels efectes nocius, obviant dir que d’això fa 30 anys i que l’evolució dels aerosols és més que evident.
  • Que al 15 de juliol de 1994 es va elaborar una Instrucció que limitava l’ús dels aerosols, a la vegada que concretava els aspectes tècnics d’aquests i destacant l’ús preferent en espais oberts amb una aplicació de només 2-3 segons i l’obligatorietat del reconeixement mèdic immediat després de l’aplicació i reducció de l’intern.
  • Igualment en les proves dels aerosols s’ha posat de manifest que tot i que hi ha una ceguera temporal, aquesta no afecta la mobilitat de l’intern.
  • Els aerosols és un instrument de naturalesa química per utilitzar en casos extrems amb la finalitat d’immobilitzar i reduir l’intern.
  • Que els problemes d’aquest mitjà coercitiu no es la seva aplicació, sinó la seva composició química ja que poden provocar agitació, llagrimeig, ceguera temporal, etc…

Síntesi del més rellevant de l’informe general del Departament de Salut:

  • La capsaïcina és un element altament irritant, que causa ceguesa immediata i temporal durant aproximadament 30 minuts. Aquest element pot generar queratitis (inflamació de la còrnia), sensació de picor, pot provocar úlceres corneals severes; essent la seva neutralització complicada, ja que no és soluble a l’aigua.
  • En espais tancats aquest efecte pot incrementar-se.
  • En persones amb asma els hi pot generar crisis extremes amb un cert risc a la vida.
  • La distància mínima per la seva utilització ha de ser de 4/6 metres.
  • Aproximadament el 75% de les persones internes a presó són fumadores i consumidores de substàncies inhalades i prohibides; ergo són susceptibles de tenir problemes respiratoris crònics.
  • El 45% dels interns tenen diagnosticades síndromes ansiosos depressius, i com que l’aerosol produeix una sensació d’asfíxia pot fer que aquesta ansietat augmenti.

Síntesi del més rellevant de l’informe dels especialistes tant oftalmològic com pneumològic:

  • Aquest esprai genera una irritació de tota la superfície ocular amb una simptomatologia de tenir un cos estrany, llagrimeig blefaroespasme i dolor. A escala respiratòria pot produir broncoespasme i tos, sobretot en llocs tancats i amb persones amb patologies bronquials, inclús ha estat provocat com a test de bronc provocació.
  • Entre 24 i 48h aquests símptomes desapareixen o milloren. I normalment no té per què haver-hi seqüeles.
  • En alguns casos concrets, s’ha trigat fins a dos mesos en recuperar la normalitat i en algun cas han quedat lesions permanents.

En conclusió, cap dels arguments que apareixen als informes són suficientment contundents i concloents per a sostenir el veto a aquests aerosols i reafirma la nostra sospita en que les raons son més polítiques que tècniques.

UGTPRESONS, d’una banda estudiarem amb els nostres serveis jurídics el fet que no ens hagin facilitat els informes físicament i si algú pot incórrer en algun tipus de responsabilitat i d’altra, seguirem exigint la implementació dels aerosols d’acció adequada als nostres centres penitenciaris.

A més traslladarem als Grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya el que considerem una actitud “caciquil” del Secretari de Mesures Penals, Amand Calderó.

Salut!

UGTPRESONS

Barcelona, 19 de febrer de 2024

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca