Reunió amb la Direcció

Assisteixen el Director, el Sotsdirector de règim interior, la Secretària tècnica jurídica, la Gerent, la cap de l’oficina de recursos humans i el cap de l‘oficina de suport a l’equip directiu. Per la part sindical, UGTPRESONS, Ccoo i Csif.

PERSONAL

Comença la reunió la cap de l’oficina de RRHH explicant la situació de la plantilla actualment. Tenim un total de 87 baixes en el conjunt del centre:

  • 70 a l’àrea d’interior, amb un total de 25 substituïdes.
  • 4 a l’àrea de tractament, amb una substituïda.
  • 11 a l’àrea d’oficines, amb dues substituïdes.
  • 2 laborals, una coberta.

Davant aquesta situació dramàtica, és evident que la suposada eficàcia del sistema ATRI no funciona, com no ens cansarem de repetir des d’UGTPRESONS, fa anys que denunciem la seva inoperància. La mateixa direcció reconeix que no és un sistema àgil i que les places que es publiquen s’eternitzen sense cobertura.

A UGTPRESONS, sense oblidar el greu problema de les baixes a interior, ens preocupa  també el problema de l’oficina de gestió penitenciària per la complexitat de la feina que s’hi fa i la necessitat de “mimar i cuidar” el personal que hi presta servei. No oblidem que formar una persona en aquesta oficina requereix molt temps per la seva especificitat i creiem que són els grans oblidats de l’administració. Si aquesta oficina no funciona correctament, tot el sistema del centre tremola, atès que repercuteix en la gestió de totes les sortides dels interns, la relació amb el centre directiu i els òrgans judicials. Per això des d’UGTPRESONS agraïm i reconeixem la feina que fa el personal d’oficines, sovint en condicions precàries. Cal fer una aposta forta pel personal d’oficines i UGTPRESONS ens hi comprometem.

Seguint amb personal, ens comenten que del total de 111 personal de nou accés que ha d’entrar al sistema pròximament, ja han vingut alguns tant per les places RECVI com per l‘USI, places finalment cobertes, ja que quan es van crear les unitats USI va ser en detriment de la plantilla d’interior. La plantilla USI quedarà amb un cap unitat i 3 persones pel matí i tres a la tarda.

Pel que fa a places RECVI, es formaran amb 3 GAM al matí i 3 GAM a la tarda, ubicats al DERT.

UGTPRESONS ens queixem de la forma de selecció d’aquest personal, ja que entenem que s’hauria de donar publicitat i que els interessats poguessin fer-ho saber a la direcció, qui després escolliria. Això sí, cal recordar que són places que han d’ocupar GAM, de dilluns a divendres, mati i tarda. La direcció entén que hi hagi queixes, però es defensen dient que són places singulars, que manegen informació comprometedora, que busquen perfils professionals concrets, i que ja hi ha hagut persones que els han mostrat el seu interès per accedir. També han volgut que hi hagi presència femenina. Insisteixen que si algú vol formar part en vacants o convocatòries futures pot posar-ho en coneixement de la direcció que podria crear una espècie de borsa.

També UGTPRESONS hem posat èmfasi que cal que es convoquin concursos horaris de les àrees mixtes, segons estableix la Instrucció 2/2008. Atès que s’està negociant un nou acord, que podria suposar canvis en les places de les àrees mixtes, consideren que s’esperaran uns mesos a veure com queda recollit al nou acord, ja que podria no tenir sentit convocar un concurs horari ara, que entraria en vigor l’octubre vinent sense saber com pot quedar d’afectat el ventall actual de places prestacions i vigilància. Les persones que ara les ocupen de forma provisional seguiran. Comenten que si algú vol un canvi específic, pot adreçar-se a la direcció del centre, i buscarien una solució. Els hi recordem l’obligació de convocar-lo, i que deixin de col·locar gent en certes places sense convocatòria pública, ja que es poden entendre com favoritismes. Exigim transparència en les places no cobertes definitivament.

La direcció comenta que el concurs es farà si es manté l’actual catàleg de places d’àrees mixtes un cop es vagi veient com avança la negociació del nou acord penitenciari,  i que seria com a tard a l’estiu, complint la instrucció. No obstant, comenten que el funcionariat guanya una plaça de prestacions, mati o tarda, però el servei l’assigna la direcció, és a dir, que el fet d’estar, per exemple a tallers, no assegura que no et puguin canviar si raons de servei així ho aconsellen. Estarem atents a aquestes places i a convocatòria dels concursos.

OBRES

Pel que fa a les obres, sembla que van a bon ritme i que el següent mòdul a reformar properament serà el MR2. Es farà el canvi dels interns del Mr2 al Mr4 . La previsió és que cap a finals de maig les obres finalitzin i  el MSOB pugui ser traslladat finalment a l’actual mòdul 4 abans de l’estiu.

Per altra banda, també se’ns informa que a finals del 2024 es podria fer, per fi, les obres al departament d’infermeria. I cap al 2025 la cuina nova.

UGTPRESONS demana una solució definitiva a l’estat lamentable dels vestidors, que és quasi un tema de jutjat de guàrdia. En aquest sentit, la direcció n’és conscient de la greu problemàtica que hi ha i la necessitat urgent de fer obres d’emergència que, bàsicament, seria fer tot l’espai nou de dalt a baix. Demanaran formalment un projecte de reforma global. La gerent comenta que estan fent recompte de quantes taquilles necessiten noves per incorporar al vestidor de dones.

També hem preguntat per la carretera ja que, en anterior reunió se’ns va comentar que es farien gestions. Finalment, les gestions s’han fet i s’ha enviat un informe conjunt amb Mossos a l’administració competent per tal que facin les obres pertinents. També sembla que hi ha un projecte per condicionar i asfaltar el pàrquing de terra on habitualment aparquen les visites i hem demanat que es faci la demanda de col·locació d’endolls per a cotxes elèctrics al soterrani.

Així mateix, pel que fa a les plagues, la gerent ens informa que s’ha ampliat el contracte amb l’empresa encarregada, que venen cada setmana i que estan a sobre dels operaris per controlar que fan el que han de fer,

UGTPRESONS hem tornat a reiterar els problemes de les teulades, especialment al MR8 que provoca problemes de salubritat als companys de tractament d’aquell mòdul.

La possible solució d’instal·lar mosquiteres a les finestres dels despatxos de tractament del mòdul sembla que s’ha començat a fer al mòdul 7 i s’estendrà.

ALTRES

Seguim tenint problemes amb les visites mèdiques dels sancionats als mòduls grans. El metge està obligat a visitar els interns sancionats i no es pot fer la consulta via telèfon preguntant al funcionari del búnquer si l’intern necessita metge o no.

Pel que fa a les places de segona activitat, continuen sense tenir un catàleg als diferents departaments de l’àmbit, com estableix la regulació. És un problema que podria quedar resolt amb les negociacions del nou acord, ja que planteja un problema a la direcció quan l’administració autoritza una plaça.

Pel que fa a la formació a unitats especialitzades, com C-30, es farà una nova ronda de formació per estendre-la a un major nombre de persones.

Salut!

Secció sindical d’UGTPRESONS al CP. Quatre Camins

La Roca del Vallès, 5 de març de 2024

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca