Reunió mesa de seguretat

JUSTICIA PROPOSA MESURES NOMÉS A MIG TERMINI

Avui hem assistit a una reunió convocada per l’administració i encapçalada pel Director General, Jose Maria Montero, el subdirector general de Centres i Gestió Penitenciaria, Pedro Domínguez i la subdirectora general de Programes de Rehabilitació, Gemma Torres, amb totes les OOSS representatives, en què esperàvem escoltar per boca de l’administració, propostes d’implementació immediata, dirigides a millorar les condicions de seguretat en el desenvolupament de les tasques dels professionals penitenciaris.

La gran decepció ha vingut quan han pretès fer un repàs de totes les mesures que s’han anat implementant els últims mesos o que ho faran els pròxims mesos i que ja tots coneixem, que si bé són positives, no se’n podran avaluar els resultats sinó a mitjà o llarg termini. Segons sembla, per l’administració, aquesta havia de ser una reunió de contacte per treballar conjuntament en l’aplicació de noves mesures.

UGTPRESONS els hi hem fet saber que el que volem són l’aplicació de noves mesures de manera urgent i immediata i no perdre el temps visionant excels ni PowerPoint que ja coneixem. Els hem manifestat que ja els vam enviar un document amb més de 30 mesures, moltes de les quals podrien aplicar-se de manera immediata, i que en cas de no tenir cap nova proposta no tenia sentit continuar amb la reunió.

UGTPRESONS els hem instat a què en un breu espai de temps estudiïn conscienciosament el nostre document i ens donin una resposta en forma de mesures concretes, i ens hem aixecat de la taula donant per finalitzada la nostra participació en la reunió.

Sembla que no siguin conscients que els professionals penitenciaris estem en un moment crític que no es desbloquejarà només amb bones intencions, i pensem, i així ho hem manifestat, que haurien d’aprofitar l’oportunitat que els hi estem donant, si no volen que trenquem completament el contacte i continuem amb l’escenari de confrontació. Molta mà estesa i moltes bones paraules, però de moment totes elles buides.

UGTPRESONS hem exigit, per tant, que si no ens presenten una oferta d’accions i de mesures immediates per millorar la seguretat als centres penitenciaris amb cara i ulls, no cal que ens tornin a convocar a cap reunió.

Respecte a les mesures que UGTPRESONS va enviar a l’administració us fem un recull de les    que han de posar sobre la taula de manera immediata si volen que els escoltem:

 1. Autorització de l‘ús d’esprais de defensa, com mitjà coercitiu, tal com està regulat a la legislació penitenciària (art. 72.1 RP), juntament amb el protocol que s’estableixi com a adient. La decisió de la seva NO aplicació és únicament del secretari Amand Calderò, que a sobre de no marxar com tots demanem, impedeix la seva utilització sense tenir cap més raó que no sigui política.
 1. Creació Grups d’Intervenció als centres per tal de donar suport a les Prefectures i departaments als Codis, fer escorcolls, conduccions, trasllat d’interns conflictius, etc. Degudament formats, uniformats i dotats de materials coercitius.
 1. Creació de la Unitat canina penitenciària.
 1. Treballar sempre en binomis, sobretot en els moments més crítics com ara els recomptes, les obertures i tancaments de cel·les, la vigilància a les dutxes, patis i sales de dia, també en aquells departaments on existeixin eines a l’abast dels interns o internes. Així com els educadors socials que realitzen comprovacions laborals dels interns en medi obert i els treballadors socials que fan visites al domicili dels interns i internes i dels familiars d’aquests i aquestes.
 1. Polsadors de seguretat per a tots aquells professionals que no estiguin dotats d’un radiotransmissor, així com la revisió mensual del seu correcte funcionament.
 1. Revisar els codis d’emergència i que el “codi 1” ja suposi obtenir almenys un funcionari de suport, minimitzant així el risc de la situació en el cas que aquesta es compliqui i pugui derivar en un “codi 2” o altres, o bé mentre dura el trasllat de l’intern o interna al departament de règim tancat o de sancionats.
 1. Aplicació estricta del RP quant a les sancions i durada dels aïllaments en cel·la en funció de la conducta real de l’intern o interna, no per criteris polítics ni per a maquillar estadístiques. Que es valori l’opinió dels treballadors i professionals dels departaments de règim tancat per a valorar o no el cessament de l’aïllament.
 1. Aplicació de l’art. 93 i 94 sota criteris de seguretat i no de ràtios imposades, mantenir la durada que reflecteix el RP, i aplicar de manera estricta la modalitat de vida que marca l’art. 93 del RP.
 1. En un departament de règim tancat mai han de viure en una cel·la més d’un intern o interna, tal com apareix a l’art. 90.2 del RP.
 1. Classificacions en 3r grau o art. 100.2 en funció de criteris objectius complerts i no com a criteri estadístic per arribar a ràtios de 3rs graus imposats per la secretaria que forcen males classificacions, influint pejorativament en el funcionament dels centres i seccions obertes.
 1. Realitzar les gestions necessàries per aconseguir ser agents de l’autoritat, així com la jubilació anticipada.
 1. Prohibició d’entrada expressa a tots els grups com ara l’Observatori, Sirecovi, Iridia. Aquestes associacions han tenir altres vies per comunicar-se amb qui desitgin, no cal que entrin als centres com si d’unes autoritats es tractessin. Més quan els seus objectius estan molt allunyats d’ajudar en la tasca dels professionals penitenciaris, tot el contrari, com ja han demostrat sobradament.
 1. Derogació de la consigna de contencions 0. No pot ser que el comandament d’incidències hagi d’estar fiscalitzant les contencions. Els Caps de Servei, màxims responsables dels centres precisament quan no hi ha comandaments, ha de tenir la potestat, la confiança de la directiva i la capacitat normativa per prendre aquestes decisions tan importants en els moments crítics.
 1. Conducció dels interns i internes amb una clara inadaptació al mitjà penitenciari i a les seves normes. No permetre que se sentin forts en un mòdul i que generin grups d’extorsió.
 1. Canvis modulars per conductes reiterades que no suposen una situació d’aïllament, però que distorsionen la vida modular persistentment (justificat amb informes del cap).
 1. Escàners corporals tant per les entrades i sortides del centre per a comunicants, voluntaris, treballadors externs, tallers, cuina, etc., per detectar objectes que es puguin portar ocultes a butxaques com per exemple substàncies prohibides, mòbils, etc. N’Hi ha al mercat equips totalment inofensius amb tecnologia d’imatges.
 1. Escàners corporals tipus RX per a interns que comuniquin. N’hi ha al mercat similar als dels aeroports que fan en segons una radiografia, amb una exposició de radiació insignificant.
 1. Els ganivets i altres estris tallants o perillosos per la seguretat del centre o els treballadors i interns, dotar-los d’un sistema de subjecció mitjançant una cadena perquè cap intern o interna pugui passejar per les dependències de cuina o tallers amb un perill per tots.
 1. Dotar a tots els centres mitjans i grans de 14 Caps de Servei per atendre amb absoluta normalitat les incidències.
 1. Dotar a tots els mòduls i departaments dels CU i CAF necessaris per cobrir-ho tot en totes les franges de matí i tarda de dilluns a diumenge.
 1. Major dotació de funcionaris en els tres àmbits de tots els centres de Catalunya.
 1. Establir un ordre de prioritat en cas de no tenir el número òptim de plantilla per un servei concret. Donar prioritat als mòduls i diferents departaments de vida; així com el departament de cuina. Relegar a un segon pla o suspendre, els tallers productius, les activitats del  poliesportiu, les activitats a l’exterior dels mòduls i l’escola.                                                        
 1. Subministrar la medicació diluïda.

Altres mesures:

 1. Determinar mesures per als treballadors de més de 55 anys, i així evitar la prestació de serveis en mòduls o departaments més conflictius.
 1. Simplificació de la burocràcia, massa sovint els funcionaris destinen cada vegada més temps a labors burocràtiques en lloc de vigilància.
 1. Creació d’un centre de màxima seguretat preparat per ubicar tots els 1rs graus de Catalunya.
 1. Instal·lació d’inhibidors de freqüència a les plantes dels mòduls.
 1. Renovació dels escàners augmentant la seva eficàcia pels interns que entrin i surtin dels diferents destins dotats de material susceptible a ser utilitzat en una agressió.
 1. Dotar de la formació adequada a tots els treballadors penitenciaris, tant inicial com de manteniment, fent especial incidència en resolució de conflictes.
 1. Creació de places de vigilància exterior compartida amb els mossos.
 1. Nou paradigma, PRIMER LA SEGURETAT. Realització de les modificacions normatives necessàries per garantir la seguretat dels professionals penitenciaris. No es poden considerar les agressions físiques com l’únic concepte de violència. Ha d’incloure altres conductes susceptibles de violentar o intimidar a qui les pateix (amenaces, intimidacions, assetjament i altres).
 1. Dotar als centres oberts de recursos per afrontar situacions violentes i donar compliment a les circulars (C. 1/2002).
 1. Convocatòria àmpliament necessària per al Grup A2 de tècnics especialistes, afavorint l’accés a les subdireccions d’interior al personal de l’àmbit d’interior que al final són els que tenen experiència per gestionar aquest àmbit. La manca de comandaments amb experiència en règim interior suposa també un risc per a la seguretat dels centres. Es crea un greu problema quan cal substituir directors com ara en el cas del de Mas d’Enric o en qualsevol moment que se’n produeixi a altre centres.
 1. Garantir que els interns que hagin estat sancionats amb faltes greus per agressions, amenaces o coaccions a treballadors del centre o altres interns no ocupin cap destí de treball.
 1. Evitar que el CIRE intervingui en la selecció per a triar als interns que han de treballar en els diferents llocs, sobretot els d’especial significació com són els de tallers i cuina, per tal de seleccionar correctament els perfils adients en cada cas i donar la confiança als equips multidisciplinaris.

Salut!

UGTPRESONS

Barcelona, 04 d’abril de 2024

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca