Comissió de desplegament i seguiment de l’acord penitenciari 2024/27

Ahir, 16 de maig, les organitzacions sindicals representatives i signants de l’Acord, UGTPRESONS, CCOO, CATAC i INTERSINDICAL ens hem reunit amb representants de l’administració per tal de mantenir la primera reunió de la comissió de desplegament seguiment de l’Acord de condicions de treball i mesures de seguretat, encapçalada per la subdirectora de Recursos Humans i Relacions Laborals del Departament de Justícia, Begoña Vericat.

En principi havia de ser una reunió per a la constitució i funcionament de la comissió, però com no podia ser d’una altra manera hem abordat diversos temes importants de l’Acord.

ELECCIÓ NOUS LLOCS GSV I CUSV

En primer lloc, amb relació al formulari enviat ahir mateix als funcionaris que ocupen llocs amb destinació definitiva de Gamv, Gamp, Cu o Caf per determinar si volen romandre ocupant aquests llocs o opten per ocupar els nous llocs de Gsv o Cusv, hem demanat que s’enviï absolutament a tots ells, independentment de si l’estan ocupant de manera efectiva o no, ja que a algun centre no ho tenien clar. L’administració tot i que en un principi no ho veia clar, finalment donarà instruccions als centres perquè així sigui, l’elecció serà fins al 30 de maig.

La intenció de l’administració és la de recopilar totes les sol·licituds per tenir a finals de maig tota la informació dels moviments que s’haurien de produir quan al passi dels funcionaris al nou horari o quants volen mantenir-se a l’actual.

Les quatre organitzacions hem volgut deixar palès que tal com s’havia parlat en alguna reunió, els moviments que suposin l’elecció del nou horari, s’hauria de produir després de les vacances d’estiu, perquè a hores d’ara tothom les té demanades i planificades i suposaria un greu inconvenient.

De la mateixa manera, entenem que per beneficiar el màxim nombre de treballadors, seria millor publicar immediatament el concurs de trasllats, resoldre’l el més aviat possible i, un cop resolt, que els companys, ja amb destinació definitiva, facin la seva elecció i comuniquin si volen romandre a les seves places ja definitives o opten per ocupar els nous llocs de Gsv. Després es farien tots els moviments alhora.

L’administració ha de valorar aquestes propostes i ens en donarà resposta en una pròxima reunió. Si avancen que estan treballant en un aplicatiu que els permetria resoldre el concurs de trasllats en 5 o 6 mesos.

INCREMENT DE PLANTILLA

Hem volgut saber en quina situació estem pel que fa als 310 aspirants que estan fent el curs formatiu i que han d’incorporar-se com més aviat millor als centres de treball. L’administració ens informa que el primer torn ja ha acabat, però que no serà fins al 21 de juny, quan acabi el tercer torn, que no entraran a treballar. El motiu és que han de ser ordenats per nota perquè puguin entrar aleshores a treballar segons el rànquing i no perjudicar ningú en la seva antiguitat de cara a possibles concursos posteriors. Ens han assegurat de totes maneres que quan estiguin els cursos finalitzats i ordenats els aspirants, entraran a treballar.

També ens han informat que ja s’han incorporat als centres els treballadors que han passat a ocupar les places dels 111 professionals del programa de conductes suïcides i violentes.

La part social hem exigit la incorporació dels 407 efectius inclosos en l’acord d’agressions del 22 de març de 2023 i aprovats per acord de govern. Els 124 llocs de comandaments s’hauran d’ocupar tal com consta en l’Acord 2024-2027 (art.11) pels aspirants que hagin superat el darrer concurs (JUS/031/2022) i que no van obtenir destinació per ordre de puntuació. En aquest sentit,  hem recordat a l’Administració que s’ha de recuperar i s’haurà d’aplicar per la resta de places de comandaments el darrer concurs JUS/014/2019.

Per altra banda, ens comuniquen que tal com es va acordar, davant la necessitat d’ampliar la borsa de treball, aquest 14 de maig es va publicar l’Acord de l’Òrgan Tècnic de Selecció pel qual s’amplia el darrer procés selectiu de borsa amb 200 persones participants d’aquest procés, que seran convocades a les proves físiques el pròxim dia 14 de juny. Els aspirants que les superin seran convocats a la realització del curs selectiu de formació, previsiblement de l’1 al 19 de juliol.

Finalment, ens diuen que també per donar compliment a l’acord, ja s’estan fent els tràmits pertinents per publicar un Nou Procés de Borsa, amb un nombre que estarà al voltant de les 500 o 600 persones.

Recordem que queda pendent encara un altre increment de 175 professionals (120 de l’àmbit d’interior i 55 de rehabilitació) per obrir les UIC (unitats d’intervenció compensatòria) a diferents centres penitenciaris.

ELECCIÓ COMPENSACIÓ DE FESTIUS

Respecte a la possibilitat d’escollir l’opció de mantenir les 105h de compensació de festius, o la de reduir-les a 45h, amb la compensació econòmica acordada pels festius d’especial rellevància, l’administració ens diu que gairebé amb total seguretat s’enviarà la sol·licitud a tots els treballadors per fer la tria la pròxima setmana.

Les organitzacions sindicals hem plantejat que aquesta possibilitat es pugui modificar amb una periodicitat, sigui anual o bianual. En pròximes reunions acabarem de concretar possibles incidències fixar com es podrà escollir una de les opcions i la periodicitat d’aquesta, sigui anual o bianual.

ASPECTES ECONÒMICS

L’administració ens ha confirmat que aquest mes de maig ja veurem reflectit a les nostres nòmines l’increment del 13% del complement específic acordat per a tots els treballadors de l’àmbit penitenciari. Per un problema informàtic del departament d’economia, restarà pendent d’abonar aquest increment d’un dia (el 30 d’abril), però que es pagarà a la nòmina de juny.

De la mateixa manera, l’equiparació dels sous dels treballadors socials amb els educadors socials també es farà efectiva aquest mes de maig.

També ens han confirmat que els cobraments dels diumenges treballats de manera efectiva de tot el personal (a excepció del de cap de setmana), tardarà una mica més perquè depèn de la gestió d’un nou aplicatiu i que es podrien començaran a pagar previsiblement al mes de juny o juliol, sempre de manera retroactiva a 30 d’abril.

MESURES QUE HAN DE SER JA APLICADES

Les 4 organitzacions sindicals hem volgut deixar clar que hi ha moltes mesures que no necessiten cap tràmit per la seva efectivitat i han d’aplicar-se des de la signatura de l’acord, entre altres, són:

 • Gaudiment de la reducció de jornada per cura d’un fill menor de 14 anys i la seva compactació en jornades senceres amb lliure elecció de la franja de reducció (es podrà imputar a la franja de presència obligatòria) per part professionals assignats a les àrees de rehabilitació i administració.
 • Recuperació setmanal de les parts flexibles de la jornada per al personal d’administració i rehabilitació.
 • En l’horari acumulat, si el dia de lliurança coincideix amb un festiu, el saldo resultant s’incorporarà a la borsa d’A/P per al personal d’administració i rehabilitació.
 • Alliberació dels canvis de serveis.
 • Denuncia de totes les agressions
 • L’increment en el preu/hora de les hores extres retribuïdes.
 • Cobertura de les places de comandament segons rànquing dels aspirants que hagin superat el darrer concurs de mèrits i capacitats sense obtenir destinació.
 • Cobertura jurídica per part de l’administració en cas d’agressió

Hem volgut incidir en el fet que moltes oficines de recursos humans estan esperant directrius al respecte i hem exigit que se’ls notifiqui immediatament. L’administració s’ha compromès a fer-ho.

Malauradament, com que el primer punt s’ha emportat la gran part del temps de la reunió, i ens han quedat molts punts per tractar i concretar, hem consensuat que la pròxima setmana ens tornarem a reunir per abordar-los.

MESURES PER ALS MESOS DE MAIG I JUNY

Algunes de les mesures que volem tractar a la pròxima reunió de la comissió de desplegament i seguiment, són:

 • Concursos horaris i serveis als centres que encara no els hagin fet.
 • Trobar un encaix en els casos concrets del personal que es troba en 2a activitat assignat a un lloc de GAMP i no pot quedar-se dins del 50%, ja que el nou lloc de GSV no sembla compatible amb aquesta situació.
 • Quan es té previst crearà una borsa de treball per cada àmbit (rehabilitació i administració).
 • Quan es té previst constituir la comissió tècnica de seguretat amb personal dels centres penitenciaris i de centre directiu.
 • Cobertura de les places de CU que encara estan cobertes de manera provisional després del darrer concurs de mèrits i capacitats. Abans del 31 de maig.
 • Regulació de les accions a realitzar en binomis a l’àmbit d’interior i rehabilitació abans del 31 de maig de 2024.
 • Nova normativa d’accés, promoció i extinció de relacions laborals abans del 31 de maig de 2024.
 • Revisió de l’estat dels equips d’intervenció per tenir-los en estat òptim fins al 2025 (nova adquisició), abans del 31 de maig de 2024.
 • Revisió i modificació de la Circular 2/2017 abans del 17 de junyde 2024.
 • Revisió i modificació de la Instrucció 2/2017 s’iniciarà el 17 de juny de 2024.
 • Proposta mesures per al personal major de 55 anys abans del 28 de juny de 2024.
 • Formació en tots els àmbits. Programació anual abans del 30 de juny de 2024.
 • Subjecció estris tallants a les cuines i adquisició de matèria primera ja tallada a les cuines. Calendarització abans del 30 de juny.

BARCELONA, 17 de maig de 2024

IAC-CATAC        UGTPRESONS           CCOO       INTERSINDICAL

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca