Reunió amb la direcció del C.O Girona

El passat dia 9 vam celebrar reunió amb la direcció del centre en la que van participar el  director i el gerent, i per part de les organitzacions sindicals, els delegats d’UGTPRESONS, CATAC-IAC  i  CCOO.  A la reunió va participar també el proper gerent del centre a mode d’observador, al qual des de la nostra organització li donen la benvinguda, celebrem la designació del nostre company, i li desitgem molta sort.

Punts a tractar:

En primer lloc, la direcció manifesta que la redacció de les actes han de tenir un model estàndard  per a la qual cosa presenten un model al respecte.  L’interès de les OOSS és que tots els temes que es tractin tinguin constància clara del que s’ha parlat. En aquest sentit, s’acorda que les OOSS presentin les seves valoracions i aquestes quedin recollides en annexos a l’acta del dia de la reunió.

Tot seguit la direcció exposa quin és l’estat de les ILT actuals i les places per cobrir de la següent manera:

  • S’espera l’arribada pròximament d’un GMO per a la UGP. No hi ha data prevista
  • Ha sortit a ATRI la convocatòria per substituir a un CRIMO que a data 1 de juliol es jubilarà amb la intenció que en aquesta data s’incorpori.

UGTPRESONS recorda a la direcció que encara queda per substituir una plaça de GMO que des de l’any 2016 resta pendent de cobrir, plaça que està contemplada en la RLT i per motius desconeguts a quedat als llimbs.

Les OOSS demanem que als llibres de serveis consti la informació precisa i no incompleta dels treballadors que tenen servei cada dia.

UGTPRESONS presenta a la direcció una proposta consensuada i signada pel cap de l’oficina de gestió penitenciària en la qual en línies generals, els treballadors/es d’aquesta oficina manifesten la seva voluntat que a tots els efectes la condició per l’autorització de permisos, vacances, compactació de jornada, formació i d’altres sigui cobrir el servei amb el 50% dels seus membres i no com ara que estan condicionats a la parella que tenen assignats. 

Es proposa que les tasques dels GMO han de ser equitatives a tots els efectes a fi que el volum de càrrega sigui l’idoni i just en tot moment per a tothom.

UGTPRESONS entrega en mà a tots els assistents a la reunió una còpia signada pel cap de l’oficina amb la petició detallada punt per punt.

La resposta del director és que les OOSS no som el medi per fer aquests tipus de propostes. Per tant, no pensa llegir-la fins que el mateix cap de l’oficina li presenti a ell en persona aquesta petició.

Manifestem la nostra sorpresa i desacord amb aquesta actitud i fem palès que tenim clar que aquesta precisament, és una de les funcions de les organitzacions sindicals. Arribats a aquest punt la reunió deriva en una discussió en el que el director fa una exposició basada en com des de el seu punt de vista, haurien de funcionar els sindicats, i expressa que el model idoni és el que es duu a terme als països nòrdics i no el nostre.  Un debat inútil i improductiu que no porta enlloc sinó, el que fa és tensar una reunió que té com a finalitat el bon funcionament del centre en un entorn de bon ambient laboral.

Des d’UGTPRESONS manifestem la nostra queixa en la valoració negativa del passat simulacre de “Codi negre” el passat  21.03.2023 feta pel gerent del centre, la qual està fonamentada en un “hipotètic” protocol que ningú coneix ni del que hi ha cap instrucció al respecte, i en el qual es critica l’actuació dels funcionaris/es de servei aquell dia en la manera de procedir. Des d’UGTPRESONS es recorda que la incidència va ser resolta en menys de 10 minuts i que com que no hi ha protocol al respecte en cap lloc queda detallat que en la resolució de qualsevol incidència que es pugui duu a terme al centre, puguin participar la resta de treballadors/es del centre a fi d’ajudar i resoldre la crisi produïda. 

Respecte a la petició d’UGTPRESONS en la qual es transmet a la direcció la queixa d’alguns treballadors/es de servei interior, que de forma reiterativa desenvolupen els mateixos serveis, es demana que la direcció valori que aquests siguin rotatius a fi d’evitar aquestes situacions. Davant d’aquesta petició la direcció mostra sorpresa i manifesta que si algú no està d’acord amb el servei que acordi canviar-ho amb el company en el mateix moment o li faci saber al CRIMO de torn, fent l’anotació corresponent de canvi al llibre de servei. Una resposta que no soluciona res sinó tot el contrari. Si hi ha un funcionari/ària que repeteix servei i vol canviar-lo amb un altre company/a que no està interessat, fomenta l’enfrontament i malestar entre companys davant una decisió que no els pertoca a cap d’ells, sinó als comandaments que són els responsables directes.

UGTPRESONS transmet a la direcció que part dels treballadors/es del centre tenen la sensació que els brifings que es realitzen diàriament al centre s’han convertit en una espècie de “cajón desastre” en el que es tracten tota mena de temes que alenteixen les reunions.  Assumptes com el  manteniment de les dependències del centre, la substitució de les bateries d’aparells, reparar mobiliari, etc.. s’entén, que no són temes a debatre en un briefing en el qual hi ha representats els treballador/es dels equips de tractament per departir precisament dels temes que afecten directament als interns.

D’altra banda, el despatx diari que es feia abans amb els CRIMO o GMO sobre els assumptes que afecten la rutina del dia a dia a l’interior del centre i en el qual aquesta informació afavoria un feedback productiu i rellevant, ha quedat reduït a un punt més si cal en aquests brifing multi tema.

Novament, la direcció manifesta sorpresa i incomprensió al·legant que ara la informació està a l’abast de tothom perquè sigui partícip de tot el que es desenvolupa al centre. De tal manera, no pensen fer cap modificació d’aquests actes i que qualsevol persona que vulgui transmetre’l queixes o inquietud al respecte, que sàpiga que el director es troba accessible a tothom.

UGTPRESONS demana a la direcció que de tal manera que hi ha hagut canvis en el mobiliari dels despatxos d’oficines, també els hi hauria d’haver al despatx núm.4 ubicat a l’interior del centre. L’hi recordem que en aquesta dependència treballen habitualment dues persones i tenen aquest despatx com a lloc fix de treball.

Interessa que se substitueixin les cadires velles per unes de noves  i,  l’armari actual per un de nou amb tancament amb clau per seguretat. Aquest despatx habitualment es troba obert tot el dia, donat que l’única impressora d’interior està precisament en aquest espai. La direcció manifesta que pren nota.

De la mateixa manera interessem saber quines previsions hi ha per afegir mobiliari a la resta de dependències a on s’ubiquen els GMO. La resposta que dona el gerent és que de moment està previst una butaca de descans únicament.

Fa un any aproximadament, una empresa externa va fer una actuació per la contenció i problema que suposen les vespes al centre. UGTPRESONS pregunta a la direcció si hi ha prevista alguna altra actuació abans que comenci el període estival en el qual les vespes tenen més activitat. El gerent contesta que no hi ha previst cap altra actuació. Té un cost econòmic i es pensa que de moment no és necessari.

Per tant, des d’UGTPRESONS es recomana a qualsevol treballador del centre que si es dona una situació problemàtica amb aquests insectes, es posi en coneixement del gerent per prendre les mesures adients si cal.

Finalment i com a puntualització UGTPRESONS vol manifestar que amb la finalitat de gaudir d’un bon ambient laboral i bon servei en la pràctica de les nostres funcions, recordem que tots els temes exposats per UGTPRESONS  i per la resta d’OOSS tenen com a objectiu  plantejar inquietuds i temes d’interès comú que afecten el bon funcionament de la nostra tasca diària, per tant, és fonamental que tothom entengui que no hi ha cap interès en malmetre l’entesa entre la direcció i la resta de la plantilla, tal com fa la sensació que així ho està percebent la direcció del centre.

Poder teniu present aquest anterior paràgraf que acabeu de llegir perquè amb aquesta observació vàrem finalitzar la darrera nota informativa de la reunió entre les OOSS i la direcció del centre de data 26.10.2022.  El tornem a incloure en aquesta nota per recordar a la direcció les mateixes apreciacions donat que el clima de diàleg no a millorat sinó més bé, tot el contrari.

Salut

Secció Sindical d’UGTPRESONS al C.O.Girona

Girona, 11 de maig de 2023.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca