Reunió mesures de seguretat

Ahir al matí les organitzacions sindicals representatives UGTPRESONS, CCOO, CATAC i INTERSINDICAL ens hem reunit amb una representació de l’administració encapçalada per el Director General d’Afers Penitenciaris, José Mª Montero, i pel Subdirector General de Centres, Pedro Domínguez,  per tal d’escoltar la resposta a les demandes que els hi havíem fet arribar respecte de la implantació de les mesures de seguretat.

Abans d’entrar en matèria UGTPRESONS vam voler deixar constància que continuem trobant vergonyós i lamentable que no s’hagin assumit cap mena de responsabilitats polítiques i que l’única cosa que feia que ahir estiguéssim asseguts amb tècnics de la secretaria, és perquè nosaltres sí que considerem prioritària la seguretat de tots els treballadors penitenciaris i no podem permetre que el seu abordament es dilati en el temps.

La unitat sindical només és va veure trencada per una organització sindical, que s’han situat en un espai de comoditat a no voler negociar, obviant el que a totes llums és la prioritat del col·lectiu, o sigui la seguretat de totes i tots els treballadors penitenciaris. Arribat el moment,  esperem que puguin explicar com novament queden al marge de la signatura d’acords beneficiosos per a tothom, inclosos a ells.

La irresponsabilitat dels nostres dirigents polítics, que com ja hem manifestat no són interlocutors vàlids, i que considerem no ens representen i amb els que no parlarem en cap cas, no poden ser un entrebanc per continuar bloquejant l’aprovació i l’aplicació de mesures de seguretat, tant en matèria de personal com d’equipaments, en cas que s’arribi finalment a un acord.

UGTPRESONS entén que la via de la negociació és ara la més adient per arribar acords i assolir així els nostres objectius, que no són uns altres que garantir que totes i tots puguem desenvolupar la nostra tasca amb la màxima seguretat possible.

Si bé la primera reunió va ser del tot decebedora, la reunió d’ahir tot i estar encara molt lluny d’un acord, podem entre veure un fil d’esperança per aconseguir augmentar la seguretat als nostres centres penitenciaris, així i tot volem ser prudents i esperarem a fer una valoració quan l’administració ens retorni el document amb les modificacions demanades per UGTPRESONS.

Volem deixar clar que  ahir no es va tancar cap acord ni parcial, ni definitiu. Es va fer un repàs de totes i cadascuna de les propostes que havíem presentat, davant de les quals l’administració s’ha mostrat receptiva. Veurem quina resposta ens dona perquè el nostre posicionament és clar.

En aquest sentit, hem advertit als responsables de l’administració que esperem que aquesta reunió no sigui un miratge, i que està a les seves mans avançar en la negociació o tornar al conflicte en la seva màxima expressió. Esperem que actuïn amb respecte i responsabilitat.

Respecte a les propostes que hi ha sobre la taula s’han de diferenciar dos grans blocs. El primer, el de mesures d’implementació immediata o en un espai molt curt de temps. El segon fa referència a mesures que l’administració de justícia pot proposar, però no executar perquè intervenen altres conselleries com la d’interior, economia i funció pública. Citarem algunes de les que més rellevància poden tenir, recordant en tot cas que s’han de veure reflectides en la nova proposta que aviat ens presentaran, amb les noves demandes que avui els hem exigit.

Les mesures més immediates o a curt termini, són:

INCREMENTS NETS DE PERSONAL

 • Compromís escrit i calendaritzat per part de l’administració, què a mesura que vagin finalitzant el curs selectiu i de formació, els 310 aspirants de l’última convocatòria de borsa, s’incorporaran al sistema de manera immediata com increment net de plantilla. Recordem que aquest dilluns passat ja van començar el curs selectiu i de formació de tres setmanes, 100 persones de la borsa, i que hi ha dos grups més que faran el curs de manera correlativa amb la mateixa durada.

A banda dels 111 professionals del programa d’incidents i conductes suïcides i dels 407 del redimensionament, hi haurà un altre increment de 175 professionals (120 de l’àmbit d’interior i 55 de rehabilitació) per obrir les UIC (unitats d’intervenció compensatòria) a diferents centres penitenciaris. S’ha demanat més informació al respecte  i dates aproximades.

 • Per això ja està prevista una nova convocatòria de borsa que podria anar al voltant de les 300 o 400 persones, que hem demanat es realitzi tot just finalitzat el tercer torn. Ens han de presentar una nova proposta al respecte.
 • Tots els centres penitenciaris han rebut indicacions de què a les àrees de servei, educacional i poliesportiva es mantinguin tot el personal contractat i es reforci el servei sistemàticament perquè no hi hagi mai un funcionari sol.

NORMATIVA

 • Es revisarà tota la normativa relativa a l’accés dels interns a llocs de treball amb ús d’instruments perillosos. Ens la presentaran abans del 31 de maig.
 • S’està finalitzant el manual d’organització dels procediments de l’àmbit de règim interior en matèria de seguretat que requerirà la revisió de la instrucció 2/2017. Ens ho presentaran abans del 31 de maig.
 • Es revisarà la circular 2/2017, sobre l’aplicació del règim tancat, amb especial pel que fa als punts 2 i 3.

FORMACIÓ I ACCIONS PREVISTES

 • Aquest mes d’abril ha entrat en funcionament la unitat de formació penitenciària, ubicada a la planta baixa de l’antiga UMS de Brians 1. Tot i ser un espai en principi provisional, ha de servir com a germen de l’Escola Penitenciària que sempre hem demanat.
 • Actualment, ja estan fent la formació els aspirants de la Borsa.
 • En els pròxims dos mesos es faran mòduls formatius per a personal extern en matèria de gestió del risc i seguretat (per qualsevol col·lectiu, inclòs CIRE).
 • Formació per a comandaments intermedis en funció de caps d’intervenció nivell 2.
 • Mòduls de defensa personal com a eina de protecció per a tot el personal. S’Ha demanat la descentralització de la formació per als professionals de les àrees de Girona, Tarragona i Lleida, i s’han compromès a trobar una alternativa.
 • El CEJFE està preparant guies formatives adreçades a tots els col·lectius de rehabilitació.

GESTIÓ I ORGANITZACIÓ

 • Creació d’Unitats de seguretat interior (USI) a tots els centres penitenciaris. Entraran en funcionament amb el personal format, equipaments necessaris i protocols d’actuació a data 30 d’abril de 2024.
 • Respecte als equips RECVI, compromís de què el seu funcionament sigui exclusiu a partir de l’1 de juny de 2024.
 • Es constituirà una comissió tècnica transversal amb la participació de treballadors i professionals de tots els col·lectius que es reunirà periòdicament amb l’administració per tal de revisar protocols de seguretat, qualificació d’incidents, revisar el procediment sancionador, les avaluacions de risc i d’altres.
 • S’establiran de forma totalment voluntària, mesures pels treballadors de més de 55 anys, tals com no assignar tasques de protocol de seguretat, no constituir equips d’intervenció o no prestar servei als DERT-DS, entre d’altres.
 • A les cuines dels centres penitenciaris, ganivets i d’altres estris tallants aniran fixats a les taules de treball mitjançant cadenes o cables d’acer. A més se substituiran tots tipus d’aliments que s’hagin de manipular amb estris per matèria primera ja tallada amb l’objectiu de reduir les necessitats de ganivets i d’altres eines tallants. Les converses amb CIRE estan molt avançades i la implantació serà en un espai curt de temps.
 • Estudi de la possibilitat de treballar en binomis en determinades situacions (a concretar).

EQUIPAMENTS I SISTEMES DE SEGURETAT

 • S’ha modificat a l’alça el contracte d’equips radiotransmissors (walkies), de manera que aviat arribaran als centres 300 noves unitats, que garantiran que tots els professionals puguin treballar amb un aparell.
 • Es garantirà l’adquisició de polsadors d’emergència per a totes i tots els professionals als centres on no disposen d’aquests equips i es revisaran i actualitzaran en la resta de centres en els quals ja existeixen.
 • Es realitzarà juntament amb els mossos d’esquadra una prova pilot (Brians 2) per a la detecció i inhibició de drons, de manera que aquest no puguin introduir-se en l’espai dels centres penitenciaris.
 • Es farà una altra prova pilot d’inhibidors de telèfons mòbils (Brians 2).

En ambdós casos un cop fetes les proves, es faran les corresponents licitacions per implementar-los a tots els centres de Catalunya.

 • A començaments de 2025 es renovaran tots els equips d’intervenció quan finalitzin les actuacions amb l’empresa subministradora. Ens han de presentar al respecte informació de la pròxima revisió i substitució dels equips que no siguin operatius fins que arribin els nous.

ALTRES MESURES A CURT I MIG TERMINI:

 • Convocatòria imminent de l’oposició i promoció interna Grup A2, en principi de 20 places. L’administració també s’ha compromès a determinar el nombre de places necessàries per a futures convocatòries, incloent-hi la possibilitat de dispensa de grau, pel segon semestre del 2024, prèvia consulta amb Funció Pública.
 • Compromís d’estudiar amb funció pública un sistema que consolidi les categories professionals per tal de cobrir les places de comandaments (establir concurs de trasllats de comandaments).
 • Compromís de fer un estudi per tal que es garanteixi la presència efectiva els 365 dies de l’any de dos caps de servei als torns de matí o tarda i un de nit (tots els centres penitenciaris excepte PHPT). També la presència de CRIMOS als centres oberts tots els dies de la setmana, garantir la presència de CU en torns de matí i tarda els 365 dies, i de CAF als torns de servei efectius.
 • Medicació diluïda: donat que els entrebancs que ens trobem no depenen de Justícia sinó de Salut, l’administració s’ha compromès a organitzar una reunió monogràfica dels sindicats amb responsables de Salut i de Justícia per tal de trobar solucions a aquesta greu problemàtica.
 • Execució de cel·les de seguretat a tots els centres penitenciaris que no disposin.
 • Renovació i millores dels equips de respiració autònoma a començaments 2025.
 • Adequació de tots els centres penitenciaris als estàndards de seguretat (càmeres, sistemes de detecció d’intrusions i moviment, etc…)
 • Escàners Corporals: es volen implantar a tots els centres penitenciaris quan es trobi un model homologat a Europa. Es crearà una comissió a tal efecte amb membres de l’àrea TIC, l’AIS i l’ARIP.

Són escàners per a comunicacions, permisos, etc. que significarien un canvi radical en l’operativa, ja que permetrien substituir en un elevadíssim nombre de casos els escorcolls integrals.

 • Compromís d’elaborar un calendari de pràctiques professionals.
 • A la unitat de formació es farà una formació contínua, per al personal de nova incorporació, pels comandaments intermedis i estratègica (personal DERT-DS, equips d’intervenció i d’altres). L’administració es compromet a presentar una programació anual abans del 30/06/2024.
 • Estudi dimensionament de plantilla de les àrees de Rehabilitació i Oficines el segon semestre de 2024.

UGTPRESONS demanarà i exigirà tantes vegades com faci falta a aquest Govern o al que surti de les pròximes eleccions, la implementació dels aerosols. Tots sabem que va ser el secretari Amand Calderó, el qual té els dies comptats, el que després de tota la feina feta va dilatar en el temps posant mil excuses fins a finalment i sense cap argument lògic, manifestar que unilateralment havia decidit NO implementar-los.

Veurem si en futures reunions que es puguin produir es pot avançar per arribar a un possible acord.

Salut!

UGTPRESONS

BARCELONA, 13 d’abril de 2024

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca