Presentació nou director general d’Afers Penitenciaris

UGTPRESONS hem assistit avui a la presentació del nou director general d’Afers Penitenciaris, Jose Maria Montero Gómez, amb la presència del Sr. Amand Calderò Montfort, secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, del Sr. Pedro Dominguez Quinoya, subdirector general de Centres i Gestió Penitenciària i del Sr. Jesús Plaza Gómez, subdirector general de Recursos Humans i Econòmics.

UGTPRESONS hem donatprimeramentla benvinguda al nou director general i li hem desitjat molts encerts en aquesta nova etapa; seguidament li hem plantejat tots aquells temes que considerem ha d’afrontar immediatament, relacionats sobretot amb el darrer acord signat. En ser una reunió de presentació ens volien emplaçar a una nova reunió per informar-nos, però hem insistit que no podíem marxar sense poder traslladar a la plantilla com avancen els punts més cabdals.

REDIMENSIONAMENT DE PLANTILLA

Ens informen que, un cop Funció Pública ha fet l’anàlisi de l’estudi del redimensionament de plantilla que van elaborar, tot just demà inicia el treball de camp amb una ronda de visites als centres penitenciaris de Brians 1, Brians 2, Mas Enric i el C.O. de Tarragona, on es posaran en contacte amb els diferents responsables de direcció, gerència, cap de RRHH, caps de serveis, caps d’unitat, funcionaris de llocs base i personal de rehabilitació, amb l’objectiu de conèixer de cadascun d’ells les diferents tasques que realitzen, com per exemple com s’elabora un llibre de serveis o com els caps organitzen els seus serveis, i poder establir així l’adequació de les ràtios fixades a l’informe. 

UGTPRESONS hem volgut incidir en el fet que cal estar al costat de l’equip de treball designat per funció pública i que s’haurien de traslladar als centres, ja que no tenen una visió realista de les peculiaritats del nostre medi. Sembla que els acompanyarà un Cue.

Cal que tinguin present que precisament en virtut del canvi de paradigma que es vol establir, no s’han de guiar per ràtios d’interns, ja que els mòduls han de tenir una dotació mínima i adequada independentment de la seva ocupació. També cal atendre a altres indicadors com ara el diferenciar la dotació dels comandaments, es a dir els cap d’unitat, de la resta de funcionaris (gsi o gamv) a l’hora d’establir dotacions per centres i mòduls residencials.   

Ens comuniquen que si bé totes aquestes apreciacions ja les van fer constar a l’informe que va analitzar funció pública i, per tant en són conscients i ho tindran en compte, precisament també per això volen parlar amb els diferents responsables, i poder tenir una visió el més realista possible de la situació. Evidentment, també tenen tota la informació quant als centres, nombre d’unitats, capacitats màximes, nombre de funcionaris, etc.   

UGTPRESONS recordem que tot això és una feina que ha de permetre l’ampliació de l’augment de no menys de 350 efectius ja acordats i del qual voldríem informació de com i quan es portarà a terme. Ens comuniquen que serà la Direcció de Serveis la que ens informi de l’oferta pública d’aquest increment a la pròxima reunió ordinària de treball que es convoqui posteriorment a la presentació d’avui.

MILLORA I SUPERVISIÓ DELS SERVEIS, SISTEMES I MESURES DE SEGURETAT

  • Ens informen que ja van acabar l’auditoria dels estàndards dels serveis d’alimentació; el següent serà el d’accessos i comunicacions .
  • Estan definint un model de cel·les de seguretat reforçada, per la qual cosa no s’ha parat de fer proves a diversos centres amb diferents tipus de finestres i vidres, s’han reforçat els WC, etc. Amb tota aquesta feina i informació obtinguda, aquest segon semestre es farà un prova pilot amb tot el que ha funcionat a una o dues cel·les del Dert del C.P. Brians 2.
  • Incorporació de noves tecnologies al servei de la seguretat. Es va fer una prova pilot per a la detecció de drons que va funcionar, es per això que es demanarà la corresponent dotació pressupostària.
  • Actualment, s’està fent la prova pilot amb càmeres unipersonals als centres de Quatre Camins i Lledoners des de fa una setmana i de les primeres avaluacions, de les actes s’extreu que en vida ordinària s’observa que té una connotació com a efecte dissuasiu. Cal esperar a finalitzar la prova, demà tenen una reunió al respecte a Quatre Camins i demà passat a Lledoners.

AEROSOLS D’ACCIÓ ADEQUADA

Quant a la prova pilot sobre l’ús d’aerosols d’acció adequada, després de buscar entre diferents productes i trobar el més adequat, amb el que es va fer una simulació de com seria el procediment. Com ja vam explicar, el que es pretén amb la seva utilització és que l’intern surti de la cel·la i així evitar un risc no controlat, que és el que succeeix quan s’ha d’entrar a buscar a l’intern a l’interior de la cel·la. Aquesta mesura està pendent del dictamen de l’assessoria jurídica per la seva aplicació.

UGTRESONS ens sorprèn el plantejament perquè ja a les darreres informacions que ens van trametre s’estava pendent d’aquest dictamen. No volem ser malpensats de si s’està demorant per motius aliens al nostre control, com ara per agents externs al sistema, coneguts per tots, que facin frenar l’aplicació d’aquesta mesura.

El mateix secretari de Mesures Penals ens respon que de cap manera és així, que ningú pot posar en dubte la professionalitat i la bona feina del col·lectiu penitenciari, que així ho defensa, i que la demora només s’explica pels motius exposats.  

UGTRESONS insistim que si és així el que han de fer és pressionar l’assessoria jurídica per tal que es pronunciï, estem parlant d’evitar agressions, de la seguretat dels treballadors, i tots sabem que quan ha convingut un dictamen amb celeritat en altres ocasions, casualment no es produeixen endarreriments tan dilatats en el temps. És una mesura adequada, informada favorablement, que s’aplica a altres països del nostre entorn i que recull el nostre reglament penitenciari; per tant, no entendríem una altra cosa que no sigui la seva aplicació al més aviat possible. Esperem que ben aviat ens informin al respecte.

REVISIÓ I ADEQUACIÓ DERTS/DS D’ALTA CAPACITAT

UGTPRESONS volem incidir en el fet que a part dels problemes relacionats amb l’habilitació d’espais de seguretat n’hi ha molts d’altres que tenen a veure amb l’adequació de les instal·lacions i els sistemes de seguretat, molts d’ells obsolets, i que cal modificar.

De totes aquestes necessitats s’ha fet un estudi integral que ja està finalitzat i al segon semestre d’aquest any està revist que es facin aquestes actuacions, tot i això no ens han pogut aclarir quin criteri seguiran a l’hora d’establir un ordre en la seva realització.

DENÚNCIA DAVANT TOTES LES AGRESSIONS

Es va establir el compromís que s’elaborés una nova regulació segons la qual es garantís la presentació de denúncia de totes les agressions patides pels professionals. 

Per això s’estan elaborant unes instruccions clares dirigides a les direccions dels centres en el sentit de com comunicar les agressions. El que s’està valorant és modificar el concepte de l’obligació de posar en coneixement del jutjat de guàrdia les agressions amb tota la prova documental, pel fet que hi hagi una manifestació expressa de la direcció del centre quant al fet que vol interposar una denúncia per un fet concret.

Ens informen que molt probablement això es farà amb un protocol del qual ens informaran en una pròxima reunió.

BORSA D’INTERINS

UGTPRESONS demanem informació respecte del procés de borsa i del resultat dels cursos formatius de 15 dies que s’han fet.

Ens comuniquen que dels gairebé 300 aspirants ja n’hi ha al voltant de 120 treballant. I fan una valoració molt positiva de la formació que han rebut, que per primera vegada ha estat de dues setmanes, i del resultat obtingut, amb uns estàndards de qualitat alts.

Els informes que han rebut tant dels formadors com dels centres de treball són clarament positius i favorables pel que fa a la preparació inicial i a la predisposició a desenvolupar la feina.    

Finalitza la presentació del nou director general sense temps per res més. UGTPRESONS no volem acabar sense demanar que cal que ens convoquin com més aviat millor a una reunió del Grup de Treball per fer el seguiment de les mesures i actuacions que s’estan fent i les que manca aplicar, sobretot el que fa a la seguretat i per tractar molts altres temes que han quedat sense abordar i que són també molt importants com ara:

  • La formació estratègica continuada
  • La problemàtica que envolta les oficines, especialment les UGP o el subministrament de la medicació diluïda,
  • L’obertura d’una Borsa de Treball de Rehabilitació,
  • El medi obert quant al seu funcionament dotació de personal i horaris,
  • Una nova regulació dels educadors de cap de setmana,
  • Substitució del sistema Atri a l’hora de cobrir vacants i substitucions per un nou sistema de cobertura, aprofitant els llistats del personal participant en els processos de concursos de comandaments, que els superin, però que no obtinguin plaça.

Salut i cuideu-vos!

UGTPRESONS

Barcelona, 18 de juliol de 2023

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca