Judici pel motí de 2002

El Departament de Justícia i la Fiscalia pacten condemnes insignificants

Ahir dia 7 de maig estava previst l’inici del judici pel primer Motí que va patir el Centre Penitenciari Quatre Camins l’any 2002, i en el que 56 interns van agredir a diversos companys i van provocar importants destrosses.

Després d’esperar injustificadament més de 16 anys, aquest judici suposadament havia de permetre condemnar a penes de presó els 56 implicats en el lamentable succés, i més quan la Fiscalia inicialment demanava 5 anys de presó per a 54 d’ells i 10 anys per als 2 restants.

I diem “inicialment” perquè la Fiscalia ha decidit arribar a un pacte amb els advocats de la defensa dels interns (pràctica habitual en aquesta figura judicial), però el que és vergonyós és que aquest pacte també ha tingut l’aprovació del Departament de Justícia mitjançant l’advocat de la Generalitat, cosa que ha suposat que només a 16 dels 56 imputats se’ls condemni a unes insignificants penes de presó d’entre 12 i 15 mesos que, a més, no hauran de complir en haver acordat que quedessin en suspens. A més, han acceptat unes ridícules indemnitzacions que fan vergonya fins i tot concretar.

UGTPRESONS volem denunciar, en primer lloc, la lentitud d’una Justícia que ha permès que un gran número d’imputats, en concret 23, s’hagin beneficiat d’aquesta dilació i vegin ara com els delictes que van cometre han prescrit i resten, per tant, sense condemna, i, en segon lloc, la injustificable actuació del Departament de Justícia que, a més de no evitar aquesta dilació, ha acceptat un pacte que suposa unes insignificants condemnes i que podria perfectament haver rebutjat i, així, continuar exigint les peticions de penes inicials.

Resumint, i tal i com ha reconegut la pròpia Fiscalia, el Departament de Justícia ha ajudat que el procés acabi durant 16 anys deixant “enterrat” durant 7 anys l’expedient judicial (des de 2007 a 2011 i des de 2013 a 2016) sense fer cap mena d’actuació, tot i formar part del procés, i sense interessar-se per les acusacions ni per presentar un senzill escrit al Jutjant preguntant pels motius de la inactivitat del procés, ni per impulsar de nou el procediment.

Que els advocats de les defenses intentin dilatar els processos penals és normal, ja que els pot interessar. També podria arribar a ser mig normal que la Fiscalia “s’adormi”, ja sigui com a conseqüència de les ganes del fiscal de torn o de la càrrega de treball que pugui tenir. Però que l’acusació particular, en aquest cas el Departament de Justícia, mitjançant l’advocat de la Generalitat, no faci els seus deures clama el cel.

En conclusió, la Generalitat ha permès que fets gravíssims quedin virtualment sense càstig, i UGTPRESONS entenem que això no és tolerable.

No podem modificar l’acord al qual han arribat les parts, però sí podem exigir que s’investigui si hi ha hagut negligència intencionada darrera aquesta injustificada dilació del procés i, si és així, es depurin responsabilitats.

  • Volem saber per què els advocats de la Generalitat van permetre que durant 7 anys no hi hagués cap mena d’actuació.
  • Per què no es va instar a la realització d’actuacions o demanar la celeritat de les mateixes?
  • Va haver-hi alguna ordre concreta per no actuar?

Algú haurà de respondre ja que fets tan greus com els patits el 2002, amb agressions i lesions a funcionaris, han de tenir conseqüències reals i no poden quedar sense càstig, i no val escudar-se en la lentitud de la Justícia ja que, encara que ho sigui, hi ha mecanismes per accelerar-la, i laGeneralitat, en aquest cas, lluny de fer-ho, ha estat còmplice d’aquesta lentitud.

Afortunadament, la modificació de la Llei Orgànica General Penitenciària que es produirà pròximament al Congrés dels Diputats, que ens reconeixerà als professionals penitenciaris com Agents de l’Autoritat, impedirà que el Departament de Justícia  actuï com fins ara ha fet en els judicis d’agressions contra nosaltres, i l’obligarà a demanar les penes que reflecteixen l’article 550 del Codi Penal, o sigui, fins a 4 anys de presó.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca