Escrit al Secretari per l’establiment d’accions legals sobre un vídeo

Escrit al Secretari de Mesures Penals per l’establiment d’accions legals davant de la difusió d’un vídeo a les xarxes

Sr. Amand Calderó
Secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima
C/ Foc 57, 08038 Barcelona

Benvolgut,

A les darreres hores les treballadores i treballadors penitenciaris hem vist amb incredulitat i indignació com a les xarxes socials un ex-convicte difonia un infame video que, amb l’excusa de denunciar l’existència de substàncies prohibides a l’interior dels centres penitenciaris, té com a principal objectiu posar en qüestió la nostra professionalitat i integritat moral ja que, al citat video, l’ex-intern acusa el col·lectiu penitenciari de ser el responsable directe de la introducció d’aquestes substàncies.

Cal dir que la credibilitat que pot tenir aquest ex-intern és menys que nul·la, però no podem obviar els atacs que es produeixen des de l’exterior destinats a embrutar la imatge dels professionals penitenciaris, també en ocasions per part d’organismes subvencionats per la pròpia administració, que no poden quedar sense resposta.

Però a la gravetat de les acusacions que verteix aquest individu al seu video se suma el fet que reprodueix unes suposades correspondències entre l’ex-cap de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, José Maria Mena, i un tal Sargento Ruiz, en les que es donaven instruccions de fer seguiments, d’elaborar informes patrimonials i de fer control de les comunicacions (literalment escoltes telefòniques) de desenes de professionals penitenciaris de Catalunya, tot això acompanyat de la difusió parcial de dades totalment privades de molts treballadors penitenciaris.

Vull reiterar que la credibilitat que té un personatge com el protagonista del video és zero, però el que no es pot obviar és que aquest ex-convicte disposa d’una complerta informació privada de molts professionals (noms i cognoms, adreça, telèfon o DNI) i que això atempta contra la intimitat de les persones i vulnera la Llei de Protecció de dades, a més de d’altres drets.

L’informo que els serveis jurídics d’UGTPRESONS ja estan estudiant les accions legals que es poden endegar en defensa dels interessos dels companys i companyes que apareixen al video, però considero que també tant la Secretaria de Mesures Penals com el propi Departament de Justícia haurien d’actuar al respecte.

Per això, com a responsable del sindicat majoritari a les presons catalanes, li demano que doni les instruccions oportunes al Gabinet Jurídic del Departament de Justícia per a que persegueixi els possibles il·lícits legals que hagi comés el protagonista del video, a més d’esbrinar l’origen de les filtracions de les dades personals que es difonen.

Xavier Martínez Martí
Responsable del Sindicat Professional de Presons de la UGT de Catalunya

Barcelona, 10 d’abril de 2021

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca