Reunió de la MEPAGC

Avui, 1 de juliol de 2021, la UGT i la resta de sindicats representatius de l’Administració de la Generalitat de Catalunya hem mantingut una reunió amb la nova Consellera del Departament de la Presidència, Laura Vilagrà, després de 8 mesos de la última reunió.

UGTPRESONS hem assistit com a únics representants de l’àmbit penitenciari

El fet que només unes setmanes després de començar la nova legislatura el Govern accedís a reunir-se amb nosaltres podria ser considerat com un canvi de rumb respecte l’anterior etapa, però, tot i acordar a la reunió d’avui alguns temes positius, com els retributius, hem de dir que encara mantenen “tics” de l’anterior legislatura que esperem que canviïn.

Increment retributiu 0,9% per al 2021

El Govern té previst abonar l’increment retributiu del 0,9%, que recull la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat, a la nòmina del proper mes de setembre, naturalment amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener de 2021.

La UGT hem criticat el fet que no s’hagués produït aquest increment a la nòmina del mes de gener ja que, al nostre entendre no hi havia excuses (ni tan sols la del Govern en funcions) per a que no s’hagués pogut fer, i hem reclamat que aquest increment es fes efectiu a la nòmina d’aquest mes de juliol.

La Consellera, però, s’ha compromès a fer el pagament a la nòmina del mes de setembre.

Retorn de la Paga Extraordinària de 2014

La UGT hem exigit que el Govern doni compliment a l’Acord del Comitè de vaga de 2018, signat únicament per UGT i CCOO, alhora que hem reclamat que el retorn del 100% d’aquesta en un únic pagament i a la nòmina d’aquest mes de juliol.

El Govern, però, ha argumentat que no hi ha viabilitat pressupostària per abonar la totalitat de la Paga Extra de 2014 aquest any, però sí s’ha mostrat compromès a complir amb l’Acord que vàrem signar la UGT i CCOO i ha anunciat que abonarà el 55% de la paga extra de 2014com a màxim a la nòmina del mes de novembre. Així mateix, ha remarcat que el 2n tram, el 45% restant, se’ns abonarà l’any 2022.

Sorprenent és com sindicats que van criticar l’Acord que ens està permetent recuperar les nostres Pagues Extres espoliades, ara reclamen vehementment el seu compliment.

Recuperació del Complement de Productivitat

El primer punt de conflicte de la reunió ha estat quan el Govern ha comunicat la impossibilitat de donar compliment a un dels punts econòmics que també recull el mateix Acord del comitè de vaga de 2018 signat per UGT i CCOO, el que fa referència a la recuperació aquest any del 50% del complement de productivitat.

El Govern ha informat que no seria possible mantenir el compromís d’abonar-lo aquest 2021 amb l’argument que la Funció Pública vol crear nous sistemes d’avaluació d’aquest complement. Això sí, s’ha compromès a recuperar el 100% del complement l’any 2022.

La UGT ens hem manifestat inflexibles amb el compliment del retorn del 50% de la paga de productivitat al 2021, i hem deixat clar que si l’Administració volia  implementar “novetats” ha tingut gairebé 3 anys per treballar-les, i si el que vol és implementar-les ara, doncs encara tenim uns mesos per arribar, o no, a un acord. Per tant, la UGT hem exigit començar treballar en nous sistemes advertint, però, que en cas de no arribar a un acord NO renunciarem a l’abonament de la productivitat aquest any.

Oferta d’Ocupació Pública

El Govern ha comunicat que té prevista una Oferta Pública ordinària per a aquest 2021 de 5.152 places i que està estudiant una oferta addicional d’estabilització i consolidació, de la què encara no pot concretar dades, i que estan a l’expectativa de les possibles modificacions normatives que es poden produir properament.

La UGT hem demanat, primerament, un desglossament per cossos i col·lectius d’aquesta oferta pública ordinària i l’Administració ha manifestat que ens ho detallaran tan bon ho tinguin llest.

La UGT hem reclamat al nou Govern valentia per encarar el problema de la temporalitat que s’ha perpetuat al llarg dels anys, que es distanciï de les tesis anti interins de l’anterior legislatura i que aposti per la consolidació real dels interins als seus llocs de treball. És inacceptable que s’hagin convocat diversos processos selectius en els que centenars d’interins tenien esperances de poder consolidar el seu lloc de treball i han quedat places desertes per les dificultats de les proves. No pot tornar a passar.

La UGT hem demanat la creació d’un grup específic per treballar amb urgència un nou de model de bases d’accés a la Funció Pública que no es basi només en la capacitat memorística, sinó que s’excepcioni de temari als interins així com de determinades proves, i que es potenciï al màxim el temps de treball desenvolupat a la fase de concurs.

Reincorporació presencial als centres de treball

El Secretari General d’Administració i Funció Pública ha explicat que, el proper dilluns 5 de juliol, i sempre si el PROCICAT ho aprova, publicaran una nova instrucció sobre com s’haurà d’adaptar el retorn presencial als centres de treball, que començaria a implementar-se el proper 15 de juliol i seria d’aplicació només al personal funcionari de tècnics i administratius i del personal laboral, competència de la Mesa Sectorial i CIVE.

La UGT hem argumentat que aquesta Instrucció és del tot inoportuna, en ple procés d’un nou increment de casos de covid, on el propi Conseller del Departament de Salut veu un nou escenari greu de repunt de contagi, i hem demanat la seva retirada a la vegada que hem rebutjat que el Govern improvisi una disminució del teletreball dels seus empleats.

La UGT hem manifestat que per a nosaltres es tracta d’una instrucció de “retorn a una normalitat total”, ja que tothom s’haurà de reincorporar al treball presencial i només es permetrà teletreballar durant tota la setmana als treballadors a càrrec de fills menors de 12 anys, persones dependents o amb discapacitat, que estiguin en situació d’aïllament preventiu i als treballadors amb condició de vulnerabilitat. O sigui a menys de l’1% de la totalitat dels treballadors. La resta de treballadors només podrien teletreballar fins un màxim de 2 jornades a la setmana, o sigui just el que permet el Decret de Teletreball aprovat abans de la crisi sanitària.

A més, la instrucció, manté un seguit de punts restrictius que “xoquen” amb la imatge de normalitat que vol començar a donar el Govern i, per tant, hem manifestat que la rebutgem, tant per inoportuna com per restrictiva, i hem comunicat que enviaríem esmenes al text que esperem que s’incorporin en cas que finalment s’aprovi la instrucció.

La UGT també hem demanat més informació actualitzada sobre la implementació real del teletreball en tots quatre sectors representats a la MEPAGC (docents, estatutaris, tècnics i administratius i personal laboral): quants treballadors han fet treball a distància i l’eficiència demostrada que garanteixi mantenir voluntàriament aquest sistema, però curiosament l’Administració no disposa d’aquesta informació per decidir si cal mantenir més temps o no el teletreball.

El Govern ha acceptat valorar les nostres esmenes al text abans del 5 de juliol, però no es compromet a incloure-les perquè afirma que el Departament de Salut ja els ha validat la Instrucció.

Decret del teletreball

La UGT considerem que cal fer una revisió profunda del text original de l’acord, aprovat unes setmanes abans de l’esclat de l’emergència sanitària, ja que, al nostre entendre, ha quedat obsolet, començant per la limitació a 2 dies de teletreball que preveu el Decret. Si d’alguna cosa ha servit aquesta crisi sanitària és per demostrar que el teletreball és una eina necessària i beneficiosa tant per al treballador com per a l’Administració.

La UGT hem demanat una actualització del decret per estendre l’àmbit d’aplicació a tots les treballadores i treballadors públics i no excloure’n d’entrada cap col·lectiu, ja que dins d’aquests, també hi ha professionals que poden perfectament acollir-se a la possibilitat de teletreballar. Per tant, cal un estudi de tots llocs de treball i valorar si tenen o no funcions teletreballables totals o parcials.

A més, hem de ser ambiciosos i ampliar les jornades per fer teletreball de 2 a més dies a la setmana, ja que s’ha demostrat que és possible. L’AGE mateixa permet als seus treballadors i treballadores realitzar 3 dies de teletreball.

Fons addicionals 2019 i 2020

La UGT hem demanat explicacions a la Direcció General de Funció Pública d’on són els 40 Milions d’euros dels Fons Addicionals de 2019 i 2020 ja que per diversos motius no es va arribar a cap acord durant els anys 2019 i 2020 sobre on destinar aquests diners. Recordem que la UGT reclamàvem la incorporació lineal als complements específics de tots els treballadors, mentre l’Administració s’hi negava.

Finalment, sembla que aquesta quantitat va ser destinada a la “paga covid” del personal que va estar en primera línia durant la primera onada, cosa que significa que els propis treballadors vam ser els que vàrem finançar el pagament, i que , a sobre, no es tractés d’unes quantitats consolidables sinó d’un pagament únic.

La UGT hem manifestat que posarem en mans dels nostres serveis jurídics aquesta qüestió per tal d’emprendre accions legals contra la Generalitat pel què considerem una vulneració de la negociació en la gestió d’una gratificació del Govern a part dels seu personal, que hem acabat pagant entre els propis treballadors i treballadores. És una obvietat de perversió moral i mala fe indignant.

Salut i cuideu-vos!

UGTPRESONS

Barcelona, 1 de juliol de 2021

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca