Intent de motí al MR1

Ahir dijous els treballadors del centre penitenciari de Brians 2 van patir un intent de motí al MR-1, quan durant la pujada, un intern es va negar a sortir del pati mentre la resta d’interns pujaven a la seva cel·la. Un cop la resta d’interns havien pujat i restaven a l’espera per entrar a les seves cel·les, aquest intern puja corrents mentre comença a cridar i a amenaçar de mort als funcionaris presents. Els funcionaris intenten que l’intern deposi l’actitud,  però no només no ho fa sinó que anima a la resta d’interns a afegir-se a l’aldarull.

Davant de l’extrema violència i risc de la situació s’activa Codi 2, sent necessària la intervenció del PS de primer sector per aturar l’intent de motí  que s’estava patint. Mentre els funcionaris intentaven restablir l’ordre, aproximadament 9 interns més es van afegir a l’aldarull i van començar a donar puntades als cancells, mentre cridaven, amenaçaven, insultaven  i gesticulaven envers els funcionaris presents. Val a dir que aquestes gesticulacions feien referència a tallar el coll dels mateixos i amenaçar-los de mort.

Finalment, amb l’ajuda dels PS es van poder conduir els interns cap al departament de Sancionats per restablir l’ordre regimental. Malgrat això al MR1 l’ambient es continuava vivint un ambient molt hostil on es respirava una tensió molt desagradable i perillosa.

A conseqüència d’aquests fets el departament de Sancionats, que ja estava totalment saturat pel seguit d’aïllaments de les darreres setmanes,  ha hagut de fer-se càrrec d’un total de 10 interns  més en situació d’aïllament provisional, dos d’ells han hagut de ser subjectats amb corretges psiquiàtriques atès el seu estat d’agitació extrema i de violència.

Per si no en teníem prou, han arribat 2 interns més en situació d’aïllament provisional per una baralla al MR-9 i per si no fos suficient, per completar el servei d’ahir, al DERT i al DAE també ha hagut de ser necessària l’activació de Codi1.

En total durant el dia d’ahir es van produir 12 aïllaments provisionals, un Codi 2 i dos Codis 1. Aquesta situació és del tot insostenible.

UGTPRESONS volem remarcar que, gràcies a la professionalitat dels funcionaris que estaven assignats al servei d’avui, s’ha pogut restablir la normalitat, tot i que l’ambient que s’ha viscut durant el torn de matí, ha estat irrespirable als mòduls.

El nivell de tensió i estrès que estem patint els darrers temps fa estiguem vivint un veritable malson que va en augment. Estem pagant les conseqüències d’una política penitenciària cada vegada més “garantista” i cada cop més “sui generis”. Ahir va quedar en evidència, un cop més, que la implementació soterrada que s’està fent del “pla funcional al MR-1 i al MR-6 és un fracàs i està posant en greu perill tant a treballadors com als mateixos interns.

Ahir al MR1 es va viure una situació de motí al departament, i la direcció, advertida des de fa temps de la precarietat i el risc que s’està patint en aquest mòdul, continua sense prendre mesures contundents. Per si això no fos suficient, continua assignant un número ridícul d’efectius.

No ens cansarem a dir que amb aquesta dotació tan insignificant de funcionaris, fa que el risc d’agressions i de motí, sigui exponencial.

La direcció ha de vetllar per al correcte funcionament del centre penitenciari i ha de vetllar per la salut física i mental dels seus treballadors.

Potser això últim no queda bé de cara a la promoció laboral d’algú, però us volem recordar que els treballadors d’aquest centre, són persones, i s’ha de vetllar per tothom i no només pels interns.

UGTPRESONS tornem a reiterar a la direcció del Centre que estem treballant en unes condicions deplorables i amb un risc que va en augment dia a dia. Som el centre penitenciari de Catalunya amb més interns i amb un volum de feina molt importat. És per això que exigim per enèsima vegada l’augment de dotació al centre. Exigim la renovació de tots els efectius que aquest mes de gener cessen el seu contracte i exigim la contractació de nous treballadors per fer front a tota la feina que hem de portar a terme. Exigim d’una vegada per totes que les nostres peticions es duguin a terme, si no la situació empitjorarà dramàticament com tristament estem veient dia rere dia.

Creiem que la direcció del centre ha d’exigir la incorporació imminent de nou personal i que a més a més tots els companys i companyes que finalitzen contracte aquest mes de gener, siguin automàticament renovats.

Salutacions,

Secció sindical d’UGTPRESONS al CP Brians 2

Sant Esteve Sesrovires, 13 de gener de 2023

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca