Reunió Grup de treball penitenciari. Borsa de treball

El passat 15 de febrer vam assistir a una reunió del grup de treball especifica de Borsa de treball.  Prèviament a iniciar la reunió com a tal, UGTPRESONS hem volgut fer constar que exigim una rectificació del darrer informe del Grup de Treball per a l’estudi de la jubilació anticipada que en el seu dia es va acordar i que a la darrera modificació, per suposadament actualitzar les dades de l’informe, l’administració unilateralment ha exclòs al col·lectiu de rehabilitació. Davant la importància del tema a tractar ens hem emplaçat a una reunió monogràfica per parlar-ne els pròxims dies.

Immediatament, ens vam centrar en la regulació de la borsa d’interins de Tècnics Especialistes de serveis penitenciaris, que malauradament porta ja varies setmanes de retard per culpa de CCOO, un sindicat que queda demostrat que només vetlla pels seus interessos i que està immers ja de ple en campanya electoral, com demostren els seus atacs injustificats i plens de mentides a UGTPRESONS, sindicat majoritari a les presons catalanes.

UGTPRESONS sempre ens hem caracteritzat per treballar i informar sense entrar en atacs gratuïts, però en aquest cas creiem que cal una explicació davant les difamacions i manipulacions que hem rebut en els darrers comunicats d’aquesta força sindical.

El resum de la pataleta d’aquest sindicat és ben fàcil. Existeix un acord de borsa vigent des de l’any 2019 i que van signar 4 de les 5 forces sindicals representatives; Catac, Intersindical, Csif i UGTPRESONS, acord que VOLUNTÀRIAMENT I NEGLIGENTMENT CCOO NO VA SIGNAR, i per tant no poden participar de les reunions d’aquesta comissió.

UGTPRESONS no exclou ningú de cap comissió de seguiment, van ser ells mateixos els que es van voler quedar fora no signant l’acord del 2019, perdent el dret a participar-hi. S’ha de ser molt enrevessat per no signar un acord, el que evidentment no et permet participar del grup de treball, voler que es vulneri aquest acord, i dir a més que és per culpa d’un tercer.

La llàstima és que a causa d’aquesta pataleta que venim aguantant des del 2019, portem, no dues o tres setmanes sense poder avançar, sinó mesos, mesos sense poder unificar la borsa d’interins, sense poder avançar en el problema que tenim amb la manca de personal i que cal solucionar avui millor que demà. I ells parlen d’interessos sindicals.

De fet, l’anterior reunió del dia 7 de febrer a la que CCOO es refereix als seus escrits, volent demostrar que desvetlla alguna cosa obscura, al·legant manca d’informació per part dels participants de la comissió de seguiment del grup de treball de borsa a la que ells no assisteixen, NO ÉS VA CELEBRAR PER CULPA PRECISAMENT SEVA, L’ADMINISTRCIÓ LA VA ANUL.LAR. Ells mateixos es retraten.

I aquests endarreriments i anul·lació de reunions només obeeixen a un recurs que CCOO va presentar i que com no pot ser d’una altra manera finalment el TSJ va desestimar. A la transcripció literal dels fonaments de dret es pot llegir per exemple:

“La limitación de la participación en comisiones de seguimiento de acuerdos y convenios a sus firmantes cuando no se ocupan de la negociación de las condiciones de trabajo no es contraria al ordenamiento jurídico”…Así las cosas, menester será considerar que no resulta contraria a derecho la exclusión de la CCOO de las sesiones de la comisión de seguimiento”…”sin que la CCOO PUEDA PRETENDER FORMAR PARTE DE LA COMISIÓN DE SEGUIMIENTO DEL ACUERDO DE 2019 AL NO HABER QUERIDO SUMARSE AL MISMO…”

UGTPRESONS no té cap problema que totes i cadascuna de les forces sindicals fem força unides, el problema és que, repetim, VAN SER ELLS MATEIXOS ELS QUE ES VAN EXCLOURE I VAN TRENCAR LA UNITAT SINDICAL.

Finalment, l’administració ha hagut d’intervenir per posar-los al seu lloc i amb la benevolència i conformitat de totes les forces sindicals signants de l’acord de 2019, que sempre hem volgut que anem plegats, es vol crear un nou grup per actualitzar el contingut de l’acord, amb tots els sindicats, inclòs el malaurat distorsionador, això sí, amb l’ASSUMPCIÓ PER PART DE CCOO DEL CONTINGUT DE L’ACORD QUE EN EL SEU MOMENT NO VAN VOLER SIGNAR, i que l’esmentada sentència confirma que està, evidentment, plenament en vigor. No cal dir res més, els temps posa a cadascú en el seu lloc.

Tornem a recordar a CCOO el que s’ha aconseguit des de 2019 sense el seu recolzament:

  • Lliure elecció del territori a on es vol treballar. Recordem que abans de l’acord els interins podien viure a Lleida i haver d’anar obligatòriament a treballar a Figueres, amb exclusió de la borsa si es negaven en dos oportunitats.
  • Lliure elecció de l’àmbit a on es vol treballar. Recordem que abans de l’acord els interins havien d’acceptar qualsevol lloc de treball que se’ls hi oferís, independentment que fos d’interior o oficines.
  • La identificació dels supòsits que podien lliurement al·legar els integrants de la borsa per demanar la suspensió temporal en la mateixa.

Però a més UGTPRESONS i els sindicats signants d’aquest acord vam acordar en la sessió del 27 de setembre de 2019 que tots els interins que en aquell moment es trobessin ocupant una vacant estructural poguessin lliurement optar a canviar de destinació. Aquest “concurs de trasllats” mai s’havia produït.

Tornem a recordar a CCOO, autoproclamada 1a força sindical de Catalunya, perquè de presons sortosament no ho són, que van estar d’acord a regular la borsa de treball a tota la Generalitat donant prioritat absoluta per integrar-se a les borses als participants en processos selectius del “carrer” que aprovessin per davant dels interins que no ho fessin. Així cuiden i vetllen pels interessos dels interins.

Sortosament, UGTPRESONS sempre hem defensat els interins, ho saben i sempre els hem acompanyat i assessorat, tant els que afortunadament han assolit la fita de ser de carrera, com els que estem segurs que en un futur ho faran.

Centrant el tema de la reunió del passat 15 de febrer, tampoc s’ha pogut avançar massa, encara pels entrebancs que van continuar posant els no signants de l’acord de 2019, però després de gairebé un mes, sembla que podrem començar a treballar perquè tots els companys estiguin a la borsa de treball, això és el més important i el que UGTPRESONS defensem. I també treballar a buscar mecanismes per disposar de treballadors suficients a la borsa per cobrir els llibres de servei amb garanties.

Finalment, l’administració ens ha comunicat que hi ha 361 companys repartits en diferents llistats, que estan fora de la regulació de la borsa i que cal incloure’ls, com UGTPRESONS venim demanant des de fa temps. El problema ve quan l’administració ens informa que només volen incloure una part d’aquests companys, concretament 180, i que no ho volen fer per ordre d’antiguitat, com nosaltres defensem i com totes i cadascuna de les forces sindical presents han defensat.

Com es va exhaurir el temps de la reunió novament, l’administració es va comprometre a fer-nos arribar una proposta de com pretén integrar a tots els companys dels diferents llistats a la borsa, sempre sobre la base dels acords de 2006 i de 2019 plenament en vigor.

Esperem que ningú no torni a trencar la unitat que pretén defensar ara que en tenen l’oportunitat, esmenant la seva errada, que actuïn amb responsabilitat i maduresa, i els demanem que informin del que creguin convenient però que, el fet que estiguin ja en campanya electoral no significa que tot si val.

Salut!

UGTPRESONS

Barcelona, 21 de febrer de 2023

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca