El Congrés debatrà el reconeixement d’agents de l’autoritat als funcionaris de presons

Com ja us vam informar, el passat 11 d’abril es va presentar al Congrés dels Diputats una proposició de modificació de l’article 80 de la Llei Orgànica 1/79 General Penitenciària amb l’objectiu de reconèixer la condició d’Agents d’Autoritat als funcionaris de presons, i assimilar, així, al que actualment està regulat per als diferents col·lectius que conformen les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

Aquesta històrica reivindicació de la UGT es fonamenta en els mateixos raonaments que UGT vam exposar en la tramitació del Protocol Específic d’Actuació enfront de les Agressions en l’Àmbit Penitenciari (PEAFA), Protocol del qual som part signant, i que són els següents:

  • Article 40.2 de la Constitució que encomana als poders públics vetllar per la seguretat i salut dels treballadors.
  • Llei 31/95 de Prevenció de Riscos Laborals.
  • Resolució de 26 de novembre de 2015 d’actuació enfront la violència en el treball, i que reconeix explícitament la particularitat del mitjà penitenciari.

Recordem que el text que demà es sotmetrà a votació, i que suposa ampliar l’actual punt 2 de l’article amb el text que us posem en negreta i la inclusió d’un nou punt 5, hores d’ara inexistent a la Llei, serà el següent:

Article 80.2.

Els funcionaris penitenciaris tindran la condició de funcionaris públics, amb els deures i incompatibilitats regulats per la legislació general de funcionaris civils de l’Administració de l’Estat.
En l’exercici de les seves funcions s’atendrà al principi d’imparcialitat política, de conformitat amb les normes constitucionals i l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic. Tenint a tots els efectes legals el caràcter d’Agents de l’Autoritat i podent identificar tal condició pel seu nombre de registre professional, en processos administratius i judicials que siguin conseqüència de la seva activitat professional. Els informes que emetin tindran presumpció de veracitat, en els mateixos termes que altres agents que ostentin aquesta condició.
Quan es cometi un delicte d’atemptat que pugui posar en perill greu la integritat física dels funcionaris penitenciaris que es trobin en l’exercici de les seves funcions, o en ocasió de d’elles, tindran a l’efecte de la seva protecció penal la consideració d’Autoritat.

Article 80.5. (Nou punt)

Als procediments penals seguits contra funcionaris penitenciaris es garantirà la seva separació de la resta de detinguts, en cas de detenció, i en cas d’ingrés a presó i en trasllats sota custodia, es realitzaran amb separació dels altres reclusos; amb la fi de garantir la integritat física.

UGT portem anys lluitant per a què aquesta històrica reivindicació es veiés reflectida en una norma amb rang legal, Codi Penal o Llei Orgànica General Penitenciària, de manera que aquesta condició d’agents de l’autoritat, i les penes de presó que en vindran associades en cas de ser agredits, serveixin com a factor dissuasiu i “didàctic” per enviar un missatge clar que, a partir que s’aprovi la modificació, agredir-nos no sortirà gratis.

Això es traduirà en què, un cop se’ns reconegui demà aquesta condició d’agents de l’autoritat, als interns que agredeixin un professional penitenciari se’ls aplicarà directament el que es disposa als articles 550 i 551 del Codi Penal, cosa que els comportaria una possible pena de presó de 4 anys, ja què tot i que el 550.2 gradua entre 1 i 4 anys aquestes agressions, el 551 imposa les penes en grau superior per diferents circumstàncies agreujants.

Recordem que això també significarà la protecció de la nostra identitat davant dels judicis en els que haguem de participar, i no se’ns podrà cridar pels noms i cognoms depenent del jutge de torn, sinó que es farà pel nostre número d’identificació personal.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca