Publicats els Pressupostos Estatals: entrada en vigor de millores retributives i laborals

Avui 5 de juliol ha entrat en vigor la Ley 6/2018, de Presupuestos Generales del Estadoque va ser publicada ahir al BOE número 161.

Amb l’entrada en vigor d’aquesta Llei, s’implementen un seguit de mesures derivades directament de l’Acord que la UGT va signar el passat 9 de març amb el Gobierno Central, com l’increment retributiu per als treballadors i treballadores de tot el sector públic o el Pla d’Estabilització i Ocupació destinat a reduir l’excessiva taxa de temporalitat existent a les diferents administracions, i d’altres amb les que també els treballadors públics ens veurem clarament beneficiats.

MESURES ESTRICTAMENT RETRIBUTIVES

Pel que fa als aspectes merament econòmics, l’article 18.2 dels Pressupostos Estatals fixa un increment retributiu per a aquest 2018 d’un 1,5% fix més un 0,25% variable lligat a l’increment del PIB i que ja s’ha assolit. A aquesta xifra ja consolidada d’1,75%, s’haurà d’afegir un 0,2% extra que, via fons addicionals, haurem de negociar amb el Govern de Catalunya.

Malauradament, l’aplicació d’aquest increment probablement no serà immediata per als treballadors i treballadores de la Generalitat ja que el tràmit preceptiu de negociació es durà a terme el proper dia 20 de juliol, data en la que s’ha convocat la Mesa General de Negociació dels empleats públics de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, i en la que, evidentment, la UGT exigirà el pagament a la nòmina d’aquest mateix mes de juliol.

No obstant, cal recordar que aquest increment retributiu té caràcter retroactiu, de manera que sigui quin sigui el mes de pagament, les quantitats sempre seran amb efectes d’1 de gener de 2018.

D’altres mesures econòmiques, no tant genèriques però de les que també ens en podrem beneficiar, són les deduccions de 1.000€ anuals a l’IRPF per despeses de guarderia, de 1.200€ també anuals per cònjuge amb discapacitat o l’ampliació en 600€ de la deducció per família nombrosa per cada fill/a a partir del 4t.

MESURES DE CONCILIACIÓ FAMILIAR

La mesura més important que s’implementa és l’increment de 4 setmanes a 5 del permís de paternitat per naixement, adopció de fill/a o acolliment, que s’ampliaran en 2 dies més en cas naixement, adopció de fill o acolliment múltiples.

Com a novetat, aquesta 5a setmana podrà gaudir-se de manera independent però sempre dins dels 9 mesos següents al naixement, adopció o acolliment, prèvia autorització de l’Administració.

Una altra possibilitat que abans no disposàvem és que l’inici del gaudiment d’aquest permís podrà ser en una data posterior a la del naixement, i no obligatòriament des del moment del naixement, tal com era fins ara. Això sí, com a màxim s’haurà d’iniciar immediatament després de la finalització del permís de maternitat de 16 setmanes.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca