Reunió amb l’Administració

Continuen sense permetre gaudir dels nostres dies

UGTPRESONS hem mantingut aquest matí la tercera reunió per videoconferència amb els responsables de l’Administració penitenciària per fer el seguiment de la gestió que s’està fent de la crisis sanitària.

PLA D’ACCIÓ PER A LA TRANSICIÓ DEL CONFINAMENT

UGTPRESONS hem demanat l’elaboració urgent d’un Pla de Desconfinament gradual dels centres penitenciaris que contempli els diversos escenaris que es poden obrir, ara que el Govern Estatal ja ha marcat un itinerari de “tornada a la normalitat”.

UGTPRESONS considerem que aquest Pla hauria de contemplar les aportacions dels sindicats ja que som els que millor podem traslladar les inquietuds dels treballadors. Obviar l’opinió dels professionals penitenciaris en l’elaboració d’aquest itinerari seria un error i significaria aprofundir més encara en la sensació de ninguneig que sentim.

L’Administració ens ha mostrat, tot i que no ens ha proporcionat, el Pla d’Acció per a la Transició del Confinament que estan elaborant. Preveuen tenir-ho enllestit en els propers dies, passar-ho pel Comitè de Crisi i, després, sotmetre-ho a l’aprovació del Departament de Salut.

Diuen que el recorregut que pot tenir aquest Pla es podria estendre al llarg de tot aquest any i que començaria inicialment per permetre les comunicacions intermodulars, amb posterioritat els locutoris, per finalitzar amb els Vis a Vis.

UGTPRESONS hem volgut ser molt insistents que aquest Pla contempli les que per nosaltres han de ser les mesures mínimes per garantir la seguretat i salut dels treballadors i que serien les següents:

Gaudiment de Vacances, dies d’Assumptes Propis i Compensació de Festius

UGTPRESONS hem tornat a exigir que la primera mesura que s’ha d’aplicar per a que es comenci a visualitzar una certa “tornada a la normalitat” es la derogació immediata del punt 3 de la Instrucció 2/2020 que impedeix gaudir dels dies de Vacances, Assumptes Propis i de Compensació de Festius, i que se’ns permeti gaudir dels nostres dies, ja que és fa imprescindible que puguem descansar més dies que no només els de la seva pròpia lliurança.

I més quan en els darrers 12 dies s’han reincorporat 195 treballadors provinents de baixes laborals, i hem passat de les 954 baixes que hi havia el dia 15 d’abril, amb un percentatge d’absentisme a l’àmbit de règim interior del 31,29%, a les 759 baixes d’ahir, amb un percentatge del 26,28%.

Però a més en un sol dia s’han incorporat 63 treballadors que estaven de permís de Deure Inexcusable de Caràcter Privat. O sigui que s’han reincorporat 258 efectius.

Aquestes dades no fan sinó que confirmar que la recuperació de personal és evident i que ens trobem en un índex d’absentisme molt per sota del 35% que tenim en períodes “normals” (25% per la ràtio de lliurança i 10% de mitjana de baixes laborals), cosa que queda demostrada diàriament als llibres de serveis.

És el moment doncs de poder començar a gaudir dels nostres dies i UGTPRESONS així ho hem demanat de nou a la reunió d’aquest matí.

L’Administració però, tot i reconèixer que es necessari per a la salut dels treballadors i per evitar la concentració d’aquest gaudiment en un curt període de temps, s’ha despenjat en que de moment no poden aixecar la mesura ja que encara hi ha un número molt elevat de baixes laborals i podria haver un altre repunt. No obstant tenen previst permetre el gaudiment dels dies a curt termini.

Un altre menyspreu d’una Administració que ens visita pels centres per donar-nos la ma i dir-nos que ho estem fent molt bé, però que ni tan sols té la decència de permetre’ns gaudir dels nostres dies.

Dotació de Sistemes Tèrmics de Mesurament de Temperatura

UGTPRESONS considerem que la decisió de tornar obrir els centres a l’exterior ha de venir acompanyada obligatòriament d’un control de la temperatura corporal tant a treballadors com a interns i familiars mitjançant Sistemes Tèrmics de Mesurament de Temperatura. Creiem que aquesta mesura, a banda de ser tranquil·litzadora pels professionals, també s’ha demostrat eficaç per prevenir contagis.

UGTPRESONS hem deixat clar que aquesta mesura no requereix de cap autorització del Departament de Salut de manera que, almenys en les qüestions que no la requereixen, el Departament de Justícia les ha d’implementar.

L’Administració ha manifestat que contemplaven seriosament implementar aquesta mesura malgrat el Departament de Salut no la considera un indicador clar de contagi.

Protocol de Comunicacions i Paqueteria i Peculi

UGTPRESONS hem demanat que en el moment que els treballadors assignats als Departaments que tenen contacte amb “l’exterior” (familiars, paquets d’entrada o imposició de Peculi, etc…) ho comencin a tenir de manera efectiva, se’ls doti d’Equips de Protecció Individual complerts, i no només de quatre mascaretes caducades.

A més hem demanat buscar alternatives per evitar la manipulació dels paquets d’entrada i que aquests passin la quarantena necessària i es renti la roba convenientment abans de lliurar-la als interns per assegurar que no està contaminada.

Protocol de Neteja dels centres

UGTPRESONS hem demanat que s’elabori un protocol específic de Neteja dels Centres Penitenciaris ja que el que ara s’està implementant és el protocol general que s’aplica a qualsevol centre de treball, sigui públic o privat.

UGTPRESONS creiem que les empreses que estan fent les desinfeccions poden tenir molta experiència però es regeixen per uns protocols no vàlids per un centre penitenciari i hem reclamat un protocol que concreti espais i àrees de desinfecció i, sobretot, horaris de neteja per a que no s’entri en conflicte amb els horaris regimentals.

L’Administració s’ha compromès a elaborar-ho en els propers dies.

Recompte avançat i sortida esglaonada

L’Administració continua mantenint que avançar el recompte no produeix cap benefici “sanitari” i nega que aquesta possibilitat es pugui fer.

En relació a la sortida esglaonada sí que la considera necessària i ja ha donat indicacions a les direccions dels centres per evitar l’acumulació de personal tant a les entrades com a les sortides.

GESTIÓ DE LES PROVES PCR i TEST DE DIAGNOSI RÀPIDA

UGTPRESONS hem tornat a denunciar l’autèntic despropòsit que està fent el Departament de Justícia amb la gestió de les proves PCR i els Test de Diagnosi Ràpida i hem demanat que es depurin responsabilitats per l’actuació negligent que estan fent, ja no només per la no realització de proves, sinó per com s’està escollint els pocs “afortunats” als quals se les fa.

I hem detallat alguns exemples que haurien de posar vermells als responsables del Departament de Justícia, i que són proves del despropòsit i la negligència amb la que estan gestionant tot aquest període.

  • Companya a la que li donen l’alta després de 20 dies de baixa i just el mateix dia de l’alta li fan la prova amb resultat positiva. Entre l’alta i els resultats treballa 3 jornades senceres.
  • Companya que treballa al Departament d’Infermeria de Puig de les Basses que va quedar confinat el 27 d’abril. Doncs el Servei de Prevenció de Riscos li recomana per escrit que agafi la baixa laboral amb efectes 19 d’abril per haver tingut contacte amb un intern positiu. Però entre aquestes 2 dates ha treballat normalment. I clar de fer la prova res.
  • O que després de fer la prova als 145 interns del Mòdul 4 de Quatre Camins i no fer-la als funcionaris, dies després se’ls torna a fer una altra prova als mateixos interns i es tornen a “oblidar” dels treballadors. I ara se’ls farà una tercera prova.

De nou l’Administració s’ha mantingut en l’estratègia de “pilotes fora” dient que el Departament de Salut és qui mana i que no poden fer res (sic), amb la salvetat de que Salut ja comença a recomanar fer proves massives tant a interns com a funcionaris, però sense concretar ni quan es faran, ni com es faran, ni on es faran.

També es desprèn d’aquesta negativa a fer proves massives una certa por a que es detectin un alt nombre de positius asimptomàtics entre els treballadors i entre els interns, cosa que suposaria un nou increment de les baixes laborals i haver de confinar mòduls en centres on encara no s’ha produït.

Resumint, una actitud negligent que només pot suposar nous contagis.

PERMÍS PER DEURE INEXCUSABLE EN TOTS ELS SEUS SUPÒSITS

UGTPRESONS hem demanat que es reconsideri la supressió del permís per Deure Inexcusable per conviure amb persones amb una malaltia crònica greu ja que és una evidència que l’argument utilitzat per l’Administració per suprimir-ho, “ara sí hi ha suficients mesures de protecció als centres”, no és cert.

UGTPRESONS considerem que l’Administració actua negligentment suprimint-lo ja que pot posar en perill la vida de familiars que pateixin d’una malaltia crònica, i si això passés, ells serien responsables penals.

I més quan les dades oficials de mesures de protecció evidencien que en molts centres continuem apel·lant a la “bona sort”, ja que la distribució de mascaretes i de guants és o insuficient o, directament, nul·la.

L’Administració però, enlloc de rectificar, ens ha comunicat que tenen intenció de deixar sense efecte tots els permisos de Deure Inexcusable, excepte els autoritzats per malaltia crònica del propi treballadors.

UGTPRESONS no compartim en absolut aquesta mesura i per això estem estudiant amb els nostres serveis jurídics la viabilitat d’iniciar les accions judicials pertinents en defensa dels interessos dels nostres afiliats i afiliades.

PERSONAL SUBSTITUT I DE REFORÇ

Finalment el personal que acaba contracte demà dijous serà renovat per un mes més, fins el 31 de Maig. UGTPRESONS creiem que la durada del contracte hauria d’enllaçar ja el període de vacances, de manera que demanem la renovació fins el 30 de setembre.

CENTRES OBERTS I MODULS SEMIOBERTS

UGTPRESONS hem demanat concreció sobre el retorn del personal dels centres oberts que ha estat traslladat de manera forçosa a d’altres centres.

L’Administració ha manifestat que es troben en adscripció forçosa fins finals de maig però que molt difícilment podran reincorporar-se als centres oberts al juny, ja que actualment només hi ha 29 interns pernoctant en els 4 centres oberts i no preveuen un increment important a curt termini. No obstant ja estan treballant en el nou escenari que hi haurà quan es “reobrin” els centres oberts.

Pel que fa als MSOB de Quatre Camins, la Secció Oberta de Dones i la UMS de Brians 1, UGTPRESONS hem demanat mesures específiques de protecció els treballadors i de control per les entrades i sortides dels interns, tant bon punt aquestes es comencin a produir.

Volem un protocol clar i específic per aquests Departaments.

GRUP DE TREBALL DE JUBILACIÓ ANTICIPADA I 2a ACTIVITAT

Hem demanat que es reprenguin les reunions, ni que sigui per videoconferència, d’aquests grups de treball ja que considerem que deixar les reunions en suspens per un temps indeterminat només farà que agreujar la problemàtica de l’envelliment de la plantilla

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca