Reunió amb la Consellera

UGTPRESONS traslladem les reivindicacions dels treballadors penitenciaris

Després de la petició de reunió urgent que UGTPRESONS vam demanar aquesta tarda ens hem reunit amb la Consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i amb el nou Secretari General del Departament Joaquim Clavaguera.

A la presentació oficial la nova Consellera s’ha mostrat disposada a afrontar els reptes i problemàtiques que ja té d’inici sobre la taula a més de totes les que UGTPRESONS li hem exposat, i com a primera gran novetat ens ha informat de la imminent creació, segurament el pròxim dimarts, d’una nova Direcció General d’Afers Penitenciaris, com a instrument de gestió específica per al nostre col·lectiu.

UGTPRESONS estem expectants per conèixer l’organigrama d’aquesta nova Direcció General que esperem estigui composada majoritàriament de persones amb experiència a l’àmbit d’interior, però també volem saber quines competències tindrà, ja que si les seves decisions son després fiscalitzades per tercers o, com fins ara, per actors externs, millor seria destinar el seu cost a incrementar les nostres retribucions.

El primer punt que li hem plantejat ha estat el difícil moment que estem vivint als centres penitenciaris a causa de la famosa Circular 2/2021, els mals de la qual coneixem tots prou bé, però que es resumeixen en una greu afectació a la seguretat dels centres, amb una pèrdua d’autoritat preocupant  i un augment de la conflictivitat i les agressions. UGTPRESONS hem estat rotunds en aquest tema i hem demanat a la Consellera una actuació ràpida en el sentit d’ordenar la seva derogació o modificació substancial a més de canvis profunds a l’estructura de la Secretaria de Mesures Penals.

La Consellera s’ha mostrat coneixedora d’aquesta problemàtica i també disposada a afrontar els reptes i problemàtiques que ja d’inici té sobre la taula i ha reconegut que té l’obligació de resoldre a la major brevetat possible l’actual conflicte que hi ha als centres penitenciaris, però que ho farà sense prendre decisions en calent i actuant un cop finalitzi les visites que té previst fer als centres, on es reunirà amb els delegats sindicals representatius per copsar i conèixer de primera mà els problemes.

Un altre punt importantíssim que UGTPRESONS hem volgut situar ha estat el de la nostra Jubilació Anticipada. UGTPRESONS hem informat la Consellera que ja hi ha un intens treball fet durant el darrer any, amb la realització d’un informe tècnic exhaustiu on queda palès l’envelliment de la plantilla, i que només resta la negociació dels serrells que marquin l’edat de jubilació o el temps de treball necessari per accedir-hi, abans d’enviar l’informe definitiu a la Seguretat Social per a la seva aprovació.

Li hem volgut exposar que cap altre col·lectiu dels que ja la tenen aprovada o en vies de ser-ho i que depenen d’altres departaments, han fet aquesta anàlisi que s’ha dut a terme a presons i li hem demanat que impulsi aquesta fita que està en el seu tram final.

UGTPRESONS hem plantejat també la necessitat que els treballadors penitenciaris siguin considerats com Agents de l’Autoritat. Ha de ser aquest un altre dels punts cabdals de la seva etapa al capdavant del Departament com a eina indispensable per lluitar contra l’augment de les agressions i de la conflictivitat a les presons.

La consellera s’ha mostrat totalment alineada amb nosaltres i ha defensat clarament l’assoliment de la jubilació anticipada per al nostre col·lectiu, comparant la nostra tasca a la que fan els mossos fora dels murs de les presons. I de la mateixa manera ha compartit la necessitat que un col·lectiu com el nostre ha de tenir la consideració d’agent de l’autoritat per treballar amb la seguretat necessària.

UGTPRESONS hem defensat la consolidació dels llocs de treball dels nostres interins. Hem volgut posar en antecedents la consellera explicant que vam demanar la paralització de l’actual oposició per a tècnics especialistes argumentada en la modificació legislativa que ha de beneficiar la realització d’aquests processos. Malauradament no ens van fer cas i ara hem de veure com a les oposicions estatals del cos de ayudantes penitenciarios les bases són molt beneficioses per als interins, fins i tot abans que estigui aprovada la modificació legislativa.

Li hem demanat que encara que ara no es pot fer res per culpa de la incompetència d’altres, prengui nota i convoqui un altre procés a curt termini, igual com es fa a la resta de l’estat, i apliqui els mateixos avantatges i que, naturalment, les bases de les oposicions de rehabilitació siguin també la mateixa línia.

La Consellera ha pres nota de la nostra demanda i ens ha comunicat que farà un estudi del dimensionament de l’actual plantilla a fi i efecte de demanar, si fos necessari, un increment net de la mateixa. UGTPRESONS ja li diem que naturalment ho és.

Hem defensat la necessitat de negociar un Nou acord de condicions laborals ja que cal actualitzar les nostres condicions laborals regulades i prorrogades des de fa més de 10, i garantir entre d’altres, la carrera professional horitzontal i vertical i la mobilitat de tots els professionals penitenciaris.

Finalment UGTPRESONS hem traslladat el tema del nostre PRP, que any rere any suposa un enorme desgast a l’hora de negociar les millores o pròrrogues d’aquest complement. I hem volgut remarcar que ara mateix no contemplem un altre escenari que no sigui el de negociar la seva incorporació al nostre complement específic, tal com reclamen tant el Departament d’Economia com la pròpia Funció Pública. La Consellera era coneixedora d’aquest punt i ens ha confirmat que en breu s’iniciaran les converses per a la integració.

UGTPRESONS fem una valoració positiva de tot el que ha verbalitzat la Consellera a la reunió, però el que hem de veure és si les paraules es converteixen en fets. Malauradament hem vist passar molts Consellers i Conselleres que han començat el seu mandat amb molt bones intencions que després no s’han convertit mai en realitats.

Sí s’ha de dir però que la nova Consellera sembla tenir més determinació alhora d’actuar que molts dels seus predecessors i, tot i no poder donar-li els 100 dies de rigor, sí que esperarem els esdeveniments que es vagin produint en els propers dies, començant per la nova Direcció general d’afers penitenciaris. 

Salut i cuideu-vos!

UGTPRESONS

Barcelona, 18 de Juny de 2021

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca