Jubilació anticipada. Reclamem a la Consellera actuacions immediates

Honorable Gemma Ubasart i Gonzalez
Consellera de Justícia, Drets i Memòria
Carrer del Foc, 57 – 08038 Barcelona

Honorable Senyora,

Com vostè és coneixedora, el 29 de març d’aquest any es va aprovar l’Acord de Govern que ratificava l’Acord de 2 de desembre de 2021 sobre la jubilació anticipada del personal dels cossos penitenciaris, assolit amb la seva predecessora, i amb el que es va adquirir el compromís d’impulsar el desplegament normatiu per part dels òrgans competents de l’estat que permetés l’entrada en vigor de la jubilació anticipada durant l’any 2022.

L’Acord comprometia el Govern a proveir les partides pressupostàries necessàries per fer efectiu el compromís, i la mateixa consellera va informar que es presentaria una esmena al senat per incloure en els pressupostos estatals pel 2022 una partida pressupostària específica per possibilitar la jubilació anticipada dels cossos penitenciaris al llarg de l’any 2023.

Aquest Acord es va aconseguir després de molts anys de reclamacions dels treballadors penitenciaris i després d’un estudi tècnic extens realitzat durant mesos pel Grup de Treball de la Jubilació Anticipada, format paritàriament per membres de l’administració i les forces sindicals, que fou aprovat el 7 de febrer de 2021.

Aquest estudi, que va presentar unes conclusions basades en criteris tècnics i objectius, i en l’estudi profund de les dades relacionades amb l’edat dels professionals penitenciaris i les absències a conseqüència de baixes laborals, no deixava lloc a dubtes quan a la necessitat que els professionals penitenciaris poguéssim accedir a la jubilació anticipada mitjançant coeficients reductors.

Que el seu nou equip, encapçalat el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, el Sr. Amand Calderò ens va comunicar molt clarament a la presentació del nou equip directiu, que dins de la seva agenda un dels punts que eren cabdals a l’hora de portar-se a terme era el de la jubilació anticipada dels professionals penitenciaris.

No obstant això, li hem de dir que el dia 8 de novembre es va publicar al Boletin Oficial del Congreso les esmenes que els diferents grups parlamentaris que conformen l’arc parlamentari del Congreso de los Diutados van presentar a la llei de pressupostos estatals per al 2023 i, malauradament, cap de les esmenes presentades fan referència a l’aplicació de coeficients reductors dels professionals per als cossos penitenciaris catalans.

És com a mínim sorprenent que el grup d’ERC al Congrés no hagi optat per presentar per als professionals penitenciaris, la mateixa esmena que ha presentat per un altre cos català, tenint en compte que el govern de la Generalitat havia aprovat prèviament aquesta jubilació anticipada els cossos penitenciaris.

Per tot el que s’ha exposat, li reclamem que busqui l’alternativa a aquestes esmenes perquè es doni compliment a l’acord signat entre la conselleria de justícia i els sindicats representatius i ratificat posteriorment pel govern de la generalitat i es busqui la fórmula perquè es faci efectiva l’aplicació dels coeficients reductors als professionals penitenciaris al llarg de l’any 2023.

Aprofito també, com a responsable del sindicat majoritari a l’àmbit penitenciari, per tornar-li a demanar una reunió per tractar amb vostè aquest i altres qüestions de vital importància per als professionals penitenciaris.

Atentament,

Jordi Bremer i Cuscó

Responsable del Sindicat de Presons de la UGT de Catalunya

Barcelona, 18 de novembre de 2022

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca